Propale vakcine protiv gripa

Nakon što je Institut “Torlak” izgubio na tenderu za vakcine protiv gripa, oko 200.000 nabavljenih doza moraće da bude uništeno, piše “Politika”.

Izvor: Politika

Sreda, 18.03.2009.

01:31

Default images

Direktor “Torlaka” Ranko Dakić još u novembru je negodovao što se govorilo o nestašici vakcina po domovima zdravlja, a u isto vreme ta institucija u magacinu je imala veliku količinu vakcina sa urednim sertifikatima. Sezona gripa je sada završena, a vakcine će morati da budu bačene. Procena je da će gubitak biti oko 400.000 evra.

Direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, Svetlana Vukajlović kaže da je reč o poslovnom promašaju direktora ”Torlaka”, čije posledice Fond kao nezavisna organizacija osiguranika ne može da pokriva.

Ona dodaje da je u nabavci ovogodišnje vakcine protiv gripa na tenderu izabrana najbolja ponuda uvoznika, pa se priča za njih tu završava.

Vukajlovićeva ističe da je javna nabavka, na kojoj je pobedila firma “Velfarm” zbog cene jeftinije za jedan dinar po dozi, obavljena po zakonu.

“Obe kuće su se pojavile kao uvoznice, obe vakcine su bile na listi lekova, obe odobrene od Agencije za lekove, a mi smo onako kako zakon nalaže izabrali najpovoljnijeg ponuđača, bez obzira na to da li je razlika u tom trenutku po vakcini bila dinar, pet ili 25 dinara”, objašnjava Svetlana Vukajlović.

Dakić, s druge strane, objašnjava da je “Torlak” još krajem maja od dugogodišnjeg partnera ”Sanofi Aventis” naručio vakcine protiv gripa i obezbedio takozvano sekundarno srpsko pakovanje, koje je neophodno pri tenderu, a koji drugi uvoznik nije obezbedio.

“Nisam imao predstavu da će me neko izigrati zbog jednog dinara, pri čemu drugi ponuđač nije ispunio ni uslov za srpsko pakovanje. Ostavku neću da podnosim, a mene može da smeni vlada koja me je i postavila”, kaže on.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević je već nagovestio da bi ova kuća uskoro mogla dobiti novog direktora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: