Odgovornost za stanje u kulturi

Zaposleni u kulturi ocenili su za list “Borba” da resorni ministar Nebojša Bradić mora da preuzme odgovornost za situaciju u toj oblasti.

Izvor: B92

Sreda, 18.03.2009.

01:30

Default images

Branko Kukić, direktor izdavačke kuće ”Gradac", ocenio je za ovaj list da se od demokratskih promena 2000. u kulturi nije ništa uradilo, osim što se, kako kaže, po inerciji išlo za populizmom. Komentarišući ostavke rukovodilaca tri velike institucije kulture, Kukić kaže da se srpska kultura “odavno raspala", a da se ostavke u nizu događaju jer se stvari jednom moraju dogoditi.

Posle upravnika Narodnog pozorišta Predraga Ejdusa, ostavku na mesto prvog čoveka Beogradske filharmonije podneo je Ivan Tasovac, a pre dva dana to je učinio i celokupni Upravni odbor Narodnog muzeja.

Glumica Mirjana Karanović smatra da sve odgovore treba tražiti od ministra Bradića i da ukoliko on ne može da reši probleme, onda treba da da ostavku.

“Uostalom, ova gospoda su tako uradila jer nisu mogla da se dogovore s Ministarstvom kulture i da reše probleme", kaže Mirjana Karanović.

Ono što je zajedničko svim navedenim ostavkama, bila je loša komunikacija s Ministarstvom kulture, odnosno ministrom Nebojšom Bradićem, koji je prihvatanje svih podnetih ostavki obrazlagao štednjom i požrtvovanjem kao imperativom u vreme svetske ekonomske krize.

Svetlana Bojković, glumica i predsednica Upravnog odbora Narodnog pozorišta, smatra da situacija u kulturi nije problem samo resornog ministarstva, već i cele države koja nema kulturnu politiku.

Govoreći o eventualnoj ideološkoj osnovi sadašnje loše situacije, Branko Kukić kaže da je i dalje na delu socijalistički samoupravni sistem, u suštini komunistički.

“Ništa se tu nije promenilo. A da je tako, govori činjenica da kreativni ljudi daju ostavke. Kada Tasovac, koji ima entuzijazma i svetske veze, kaže da mu je dosta, onda znajte da nešto debelo nije u redu", zaključuje Kukić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: