Fratini: Srbija napreduje ka Evropi

Šef italijanske diplomatije Franko Fratini izjavio je da je sazrelo vreme za nastavak procesa evropskih integracija Srbije.

Izvor: Beta, Veèernje novosti

Sreda, 18.03.2009.

01:28

Default images

"Saradnja sa Tribunalom u Hagu i dalje stoji kao prepreka. Ubeđen sam da ćemo prevazići ovaj problem: Srbija treba da napreduje ka Evropi bez ikakvih daljih odlaganja", izjavio je Fratini za "Večernje novosti".

On je rekao da "Italija veruje da je vreme za nastavak procesa evropskih integracija Srbije u potpunosti sazrelo" i da njegova zemlja "sasvim podržava implementaciju Prelaznog trgovinskog sporazuma i ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU".

Jedino uslovljavanje tiče se saradnje sa Haškim tribunalom, a što je ostalog tiče, Beograd treba da nastavi intenzivno da radi zajedno sa Briselom, postižući rezultate koji se očekuju na polju reformi, kao što je to bio slučaj sa zemljama koje su već postale članice EU, rekao je Fratini.

Fratini je poručio da Italija podržava apliciranje Srbije za status kandidata, i da se nada da će "ovaj zasluženi cilj biti dostignut uskoro".

Prema njegovim rečima, Italija snažno podržava želju Srbije da dospe na belu šengensku listu tokom 2009. "Ja sam licno 'lansirao' mapu puta za Srbiju, za vreme dok sam bio potpredsednik Evropske komisije", rekao je on.

Fratini je izjavio i da ga je menadžment italijanskog proizvođača automobila "Fijat" uveravao da projekat u fabrici "Zastava" u Kragujevcu neće biti zaustavljen.

Šef diplomatije Italije nada se da će primer "Fijata" pratiti i ostali, u sektorima proizvodnje auto-delova, kao i u drugim oblastima, poput energetike, poljoprivrede i, generalno, proizvodnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: