Rumunija traži 24 milijarde dolara

Rumunski predsednik Trajan Basesku izjavio je da je Rumunija blizu dogovora o paketu pomoći Evropske unije i MMF-a, vrednog 24 milijarde dolara.

Izvor: B92

Sreda, 18.03.2009.

18:46

Default images

Zapadni finansijski stručnjaci veruju da će pomoć ublažiti posledice krize, ali misle i da je nagli pad vrednosti leja, rumunske valute, neizbežan. Rumunija je pretrpela veliki pad izvoza i uvoza, što se odrazilo na njen bruto nacionalni dohodak. Basesku je ocenio da će pomoć od 24 milijarde dolara biti deo sistema finansijske bezbednosti.

"Mogu da vam kažem da niko ne može da predvidi kada će se okončati ova kriza, mislim da je ova pomoć neka vrsta bezbednosti za naredne dve godine", kaže Basesku.

Prethodno je Nacionalna banka Rumunije upozorila da ove godine neće biti privrednog rasta. Prema većini ocena, Rumunija klizi u recesiju posle nekoliko godina brzog ekonomskog uspona.

Nezaposlenost će se do aprila povećati na više od odsto. Strahuje se da će se i oko dva miliona Rumuna koji rade u Italiji i Španiji, zbog krize vratiti u domovinu, što će dodatno opteretiti ekonomiju.

U međuvremenu, rumunska auto-industrija i čeličane otpustile su nekoliko hiljada radnika od početka krize.

Naši susedi sada su u društvu Ukrajine i dve članice unije Mađarske i Letonije, koje su tražile pomoć od MMF-a.

Te dve zemlje već su dobile od Evropske unije 12 milijardi dolara. Evropski zvaničnici kritikuju ekonomsku politiku rumunske vlade zbog koje je stvoren veliki javni dug.

Administracija u Briselu traži od Bukurešta da sprovede reforme pravosuđa zbog uspešnije borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: