Đelić: Bez viza do kraja godine

"Srbija će do kraja godine dobiti pozitivnu odluku Saveta ministara EU da bude stavljena na 'belu šengensku listu", očekuje potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 18.03.2009.

19:02

Default images

Đelić je na skupu o ekonomskoj krizi u Beogradu rekao da je tehnički deo posla oko vizne liberalizacije gotov. "U ovom momentu Evropska komisija priprema izveštaj koji u aprilu treba da pošalje Savetu ministara i Evropskom parlamentu. Eksperti su nam rekli da je Srbija u svim dimenzijama napravila značajan napredak u poslednjih godinu dana", kazao je Đelić.

On je dodao da je u Srbiji da sada izdato više od 333.000 biometrijskih pasoša, a do kraja godine očekuje se izdavanje više od milion novih pasoša.

Prema Đelićevim rečima, Srbija će biti jedna od prvih zemlja u Evropi koja će imati digitalno očitavanje otisaka na čipu, a takvu mogućnost za sada ima samo Nemačka.

Ljoveras: Uskoro pozitivna preporuka

Šef Kancelarije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras potvrdio je da bi Evropska komisija za nekoliko meseci mogla dati pozitvnu preporuku za viznu liberalizaciju Srbiji.

"Ono što mogu da vam kažem je da u proteklih nekoliko godina u Srbiji nisam video ovakav konsenzus oko pitanja u vezi sa EU. Ovo je situacija u kojoj svako dobija", rekao je Ljoveras.

"Ne kažem da je proces završen, postoji veliki broj zakona za usvajanje, strategija, koraka koje treba preduzeti, ali sam uveren i nadam se da će Evropska komisija za nekoliko meseci biti u poziciji da iznese pozitivnu preporuku drugim državama članicama u pravcu vizne liberalizacije", naveo je Ljoveras.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: