Veljanoski: I formalno u Evropi

Predsednik Skupštine Makedonije Trajko Veljanoski smatra da građani Makedonije i Srbije zaslužuju da i formalno, a ne samo teritorijalno, postanu deo Evrope.

Izvor: B92

Sreda, 18.03.2009.

14:58

Default images

"Mi pripadamo Evropi teritorijalno i sada želimo i formalno. To zaslužuju i građani Makedonije, kao i građani Srbije i Vojvodine", rekao je Veljanoski na konferenciji za novinare u Skupštini Vojvodine u Novom Sadu. On se zauzeo se regionalnu saradnju kako bi se što bolje iskoristili fondovi Evropske unije.

Dodao je da očekuje da do kraja ove godine Makedonija od EU dobije datum početka pregovora o pristupanju Uniji, kao i viznu liberalizaciju.

Predsednik makedonskog parlamenta je izrazio uverenje da će predstojeći predsednički i lokalni izbori u Makedoniji proći u skladu sa evropskim standardima.

Veljanoski je izrazio zadovoljstvo stepenom prava koje uživa makedonska nacionalna manjina u Vojvodini.

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši rekao je da je u razgovoru sa Veljanoskim inicirao potpisivanje okvirnog sporazuma između parlamenata Srbije i Makedonije.

Naveo je da je tokom razgovora dogovoreno da u Skoplju budu održani Dani Vojvodine, a u Novom Sadu Dani Makedonije, na kojima će se predstaviti turistički, privredni i kulturni potencijali.

Egereši je dodao da će vojvođanska administracija nastaviti da pomaže rad Nacionalnog saveta Makedonaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: