Češka: Povučen sporazum o štitu

Češka vlada povukla je iz parlamenta predlog sporazuma sa SAD o izgradnji radara antiraketnog štita u Češkoj i tako prekinula njegovu ratifikaciju.

Izvor: Beta

Utorak, 17.03.2009.

21:28

Default images

"To ne znači da je ratifikaciji kraj. Ona u gornjem domu važi. Sporazum ćemo vratiti u donji dom posle daljih konsultacija sa američkom administracijom i aprilskog samita NATO", kazao je večeras češki premijer Mirek Topolanek koji se sa saopštenjem o tome pojavio vanredno u glavnom dnevniku nacionalne televizije.

Opoziciona levica, socijaldemokrate i nereformisani komunisti, iskoristila je što na sednici ove nedelje, zbog obaveza oko predsedavanja Češke Evropskom unijom, neće biti čak trojica ministara-poslanika, a pošto su dva poslanika vladajuće koalicije teško bolesna opozicija bi imala pouzdanu većinu da sporazum o radaru američkog štita i boravku američkih vojnika odbije.

Iako već godinama u oba doma češkog parlamenta važi nepisano pravilo da bilo opozicija bilo koalicija zbog bolesnih ili odsutnih poslanika druge strane povlači svoje poslanike iz glasanja da bi odnos snaga ostao nepromenjen, ovog puta, izuzetno, socijaldemokrate i komunisti to su odbili.

Opoziciji je tako danas pošlo za rukom da na sutrašnji dnevni red progura glasanje o radaru a ako bi ga Poslanički dom u tom glasanju odbio, projekt u Češkoj bi definitivno pao u vodu, jer je za radar neophodna saglasnost oba doma parlamenta.

Prekid postupka ratifikacije pozdravio je danas i lider najmanjeg partnera u vladi premijera Topolaneka, Stranke zelenih, Martin Bursik.

"Mislim da nema smisla ratifikovati sada taj sporazum, dok ne znamo kakav će prema štitu biti stav američke administracije novog američkog predsednika Baraka Obame", kazao je Bursik češkoj televiziji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: