Novi proces protiv Hodorkovskog

Sud u Moskvi odbacio je zahteve ruskog milijardera i kritičara Kremlja Mihaila Hodorkovskog za obustavu novog sudskog procesa, koji je pokrenut protiv njega.

Izvor: B92

Utorak, 17.03.2009.

20:52

Default images

Saslušanje u tom procesu treba da počne 31. marta i ako bude osuđen, Hodorkovski bi mogao da dobije još 22 godine zatvora zbog optužbe za pronoveru 25 milijardi dolara iz svoje kompanije Jukos. Njegove pristalice tvrde da je proces politički motivisan.

Advokati odbrane navode da su Hodorkovski i njegov poslovni partner Platon Lebedev - oba već služe osam godina zatvorske kazne zbog prevare i neplaćanja poreza - politički zatvorenici i da su nove optužbe apsurdne te da bi ih trebalo odbaciti.

"Optužbe protiv Mihaila Borisoviča Hodorkovskog i Platona Borisoviča Lebedeva ostaju nepromenjene", rekao je sudija Viktor Danilkin na kraju predprocesnog saslušanja.

Ranije je sud odbio zahtev advokata da se promene državni tužilac i sudija zbog navodne pristrasnosti. Hodorkovski, svojevremeno jedan od najbogatijih ruskih biznismena, osuđen je 2005. godine na osam godina zatvora zbog prevare i utaje poreza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: