Rusija jača vojnu moć

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev rekao je, da konflikti potencijal u nekoliko regiona i širenje NATO-a zahtevaju modernizaciju Oružanih snaga Rusije.

Izvor: B92

Utorak, 17.03.2009.

18:00

Default images

"Glavni zadaci Rusije su povećanje borbene gotovosti ruske vojske, pre svega strateških nuklearnih sredstava, kao i opremanje snaga najnovijim naoružanjem", rekao je Medvedev na sednici proširenog kolegijuma Ministarstva odbrane, najavljujući obimno opremanje vojske i mornarice novim naoružanjem od 2011. godine.

Ministar odbrane Rusije Anatolij Serđukov rekao je da je 2008. godinu karakterisala težnja američkog rukovodstva za jačanje vojnog prisustva SAD i njihovih NATO saveznika u regionima koji se graniče sa Rusijom a da je povećan potencijal za oružane konflikte i opasnost po Rusiju.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev ocenio je da se ne prekidaju pokušaji širenja vojne infrastrukture NATO u blizini granica Rusije i da "sve to traži kvalitetnu modernizaciju i sticanje perspektivnog oblika Oružanih snaga".

Pored reorganizacije, planira se smanjenje sa 1,13 miliona do milion vojnika, redukovanje centralnog aparata Ministarstva za 2,5 puta na 8.500 ljudi, a brojnosti oficira u armiji i mornaričkoj floti sa sadašnjih 355.000 do 150.000.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: