Uklanjanje poslednje biste Franka

Poslednja bista bivšeg španskog diktatora Fransiska Franka izložena na javnom mestu biće uklonjena iz grada Melilje, saopštile su gradske vlasti.

Izvor: Beta

Utorak, 17.03.2009.

01:07

Default images

Gradonačelnik Melilje, španskog grada na marokanskoj obali, na severu Afrike, izjavio je da će bista biti uklonjena do kraja marta. U Španiji je 2007. godine usvojen zakon prema kojem je obavezno uklanjanje javnih simbola iz vremena vladavine generala Franka, kao i preimenovanje naziva ulica koje nose njegovo ili ime njegovih generala.

Gradske vlasti Melilje u početku su se protivile uklanjanju biste, navodeći da je statua posvećena Franku zbog njegovog angažovanja u odbrani grada od marokanskih pobunjenika 1921. godine, odnosno da nije podignuta u čast njegove kasnije diktature.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: