Krajišniku smanjena kazna

Žalbeno veće Haškog suda preinačilo je presudu bivšem predsedniku Skupštine Republike Srpske Momčilu Krajišniku i smanjilo kaznu sa 27 na 20 godina zatvora.

Izvor: B92

Utorak, 17.03.2009.

09:41

Default images

Žalbeno veće ocenilo je da, u velikom broju slučajeva, nije dokazno da su zločini iz optužnice protiv Krajišnika bili deo plana koji je skovalo rukovodstvo Republike Srpske kako bi proteralo nesrbe iz opština koje je kontrolisalo.

“Preinačava se presuda Krajišniku po tačkama četiri i pet, preinačava se delimično presuda po tačkama 3, 7 i 8. Odbacuje se žalba tužilaštva na presudu, a Krajišnik se osuđuje na kaznu zatvora od 20 godina, počev od danas”, saopštio je sudija Fausto Pokar.

“U obzir će biti uzeto i vreme koje je Krajišnik dosad proveo u pritvoru, od aprila 2000. godine. Momčilo Krajišnik ostaje u pritvoru dok se ne završi aranžman za njegovo prebacivanje u zemlju u kojoj će služiti ostatak kazne", naveo je Pokar.

Žalbeno veće nije dalo nikakav značaj svedočenju Radovana Karadžića koga je Krajišnik saslušao kao svedoka odbrane u žalbenom postupku.

"Žalbeno veće nije uvereno da je dodatno svedočenje Radovana Karadžića dovoljno da se umanje brojni dokazi na osnovu kojih je prvostepeno veće donelo presudu", saopštio je Pokar.

Sudsko veće odbacilo je sve tvrdnje da šestogodišnji proces koji je vođen protiv Momčila Krajišnika nije bio fer i da su prava optuženog bila ugrožena.

Prvostepena presuda

Podsetimo, Krajišnik je prvostepeno osuđen na 27 godina zatvora zbog zločina nad nesrpskim stanovništvom u BiH tokom rata od 1992. do 1995. godine.

Sudsko veće je Krajišnika 27. septembra 2006. godine proglasilo krivim za zločine protiv čovečnosti - ubistva, istrebljenje, progone na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, deportacije i prisilno premeštanje bosanskih muslimana i Hrvata. On je oslobođen krivice za genocid i saučesništvo u genocidu nad nesrpskim stanovništvom tokom ratnih sukoba u BiH.

Prvostepeno sudsko veće zaključilo je da je Krajišnik bio deo udruženog zločinačkog poduhvata koji su, prema oceni suda, činili i bivši predsednik RS Radovan Karadžić i druge vođe Srba iz BiH.

Njihov opšti cilj bio je "etničko prekomponovanje teritorija koje je odredilo bosansko-srpsko rukovodstvo drastičnim smanjenjem broja muslimana i Hrvata kroz proterivanje sa određenih teritorija".

Prvostepeno veće je proglasilo Krajišnika krivim za ubistva ili istrebljenje gotovo 3.000 bosanskih muslimana i Hrvata i za učešće u prisilnom premeštanju više od 100.000 muslimana i Hrvata iz oblasti koje su pod kontrolom držale snage bosanskih Srba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: