Danas: Leks specijalis za RTS

RTS će naknadno dobiti dozvolu za emitovanje celodnevnog programa na digitalnom kanalu, koji je bez dozvole pokrenuo novembra 2008, saznaje "Danas".

Izvor: Danas

Utorak, 17.03.2009.

01:30

Default images

Radio-televizija Srbije najverovatnije će dobiti dozvolu Republičke agencije za telekomunikacije da nastavi emitovanje celodnevnog kulturno-umetničkog programa preko digitalnog signala, saznaje "Danas". Naime, RTS može da dobije dozvolu u trajanju do 60 dana, nakon čega će je iznova tražiti i dobijati, i tako sve dok se ne pronađe trajno rešenje, piše list.

RTS je novembra 2008. počeo da emituje celodnevni digitalni program kulture i umetnosti, za šta, kako je ubrzo saznao "Danas", nije tražio dozvolu Republičke radiodifuzne agencije i Ratela, i za šta ne postoji mogućnost prema Zakonu o radiodifuziji.

Goran Karadžić, zamenik predsednika RRA, kazao je tom listu da su u međuvremenu predstavnici RTS-a, RRA, Ratela i ministarstava kulture i telekomunikacija održali nekoliko sastanaka, na kojima je odlučeno da javni medijski servis podnese zahtev za dobijanje dozvole za nastavak emitovanja programa digitalnim putem.

"Prema Strategiji razvoja radiodifuzije, RTS je nosilac razvoja digitalizacije u Srbiji, ali u isto vreme, Zakon o radiodifuziji ne poznaje mogućnost da javni servis digitalno emituje program, kao što je sada slučaj. Od te dve situacije, potrebno je izabrati onu koja je u ovom trenutku faktor napretka i boljitka za građane", kazao je Karadžić.

On dodaje da je neophodno pronaći način kako bi RTS nastavio sa emitovanjem programa na digitalnom kanalu.

Kako navodi, digitalizacija je dinamična oblast u kojoj Srbija ne sme da zastane nijednog trenutka i ističe da bi bilo dobro pronaći mogućnost za digitalno emitovanje s jedne mreže sa osam kanala, koji bi digitalno pokrivali celu zemlju.

"Trenutno imamo dve mogućnosti. Prva je da je RRA oduzela dozvolu za rad beogradskoj televiziji Plus i da je u toku postupak kojim bi se ta frekvencija ostavila za eksperimentalno digitalno emitovanje programa u Beogradu. Druga mogućnost je da i na nivou Vojvodine dođe do takve situacije, što bi onda značilo da bi dve trećine Srbije mogle da budu pokrivene digitalnim emitovanjem", objašnjava Karadžić.

"Naravno, ne bi samo RTS-u bilo omogućeno eksperimentalno emitovanje, već i drugim komercijalnim emiterima", dodaje on.

Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo trenutno radi na izradi strategije i akcionog plana prelaska sa analognog na digitalno emitovanje programa. Kako je rečeno u Ministarstvu, očekuje se da strategija i akcioni plan budu usvojeni do kraja juna 2009.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: