"Torlak" baca 200.000 vakcina

Ukupno 200.000 doza vakcine protiv gripa koje je "Torlak" za ovu sezonu kupio od francuskog proizvođača "Sanofi Paster" biće uništeno, piše Blic.

Izvor: Blic

Utorak, 17.03.2009.

01:28

Default images

Pogrešan poslovni potez Instituta za imunologiju i virusologiju "Torlak" koštaće više od 400.000 evra. Po svemu sudeći, reč je o velikom nemaru Ranka Dakića, direktora "Torlaka", piše Blic. On sada, međutim, tvrdi da se o deljenju poslovnog gubitka dogovaraju Republički zavod za zdravstveno osiguranje, proizvođač vakcine i "Torlak".

Ranko Dakić ne želi da kaže koliko je tačno novca izgubljeno, ali kaže da sve tri strane - "Torlak", RZZO i "Sanofi Paster", pregovaraju već više od mesec dana kako će podeliti poslovni gubitak, piše list.

Svetlana Vukajlović, međutim, demantuje da RZZO učestvuje u bilo kakvim pregovorima. Još je manje razumljivo zašto bi francuski proizvođač "Sanofi Paster" delio te gubitke, navodi Blic.

"Torlak" već pet godina nema svoju vakcinu protiv gripa. Vakcina dve godine zaredom nije dobila atest ispravnosti, a onda je obustavljena proizvodnja.

Da država ne bi ostala bez cepiva, potpisan je trogodišnji ugovor sa "Torlakom" o uvozu vakcina. Ugovor je ove godine istekao, direktor "Torlaka" očekivao je da će se po automatizmu ugovor produžiti i uvezao je 200.000 doza od francuskog "Sanofi Pastera".

Međutim, u isto vreme i "Velefarm" uvozi vakcinu britanskog "GlaksoSmitKlajna". Onda oba uvoznika učestvuju na tenderu RZZO za nabavku 320.000 doza vakcine, koliki je, prema računici "Batuta", plan potreba.

"Torlak" je izgubio na tenderu RZZO. Iznenađujuće je da je njegova ponuda bila samo za dinar skuplja po dozi od konkurentske, "Velefarmove".

Zato je RZZO kupio vakcine britanskog "GlaksoSmitKlajna". Tako je "Torlaku" ostalo neiskorišćenih 200.000 doza, koje nije uspeo ni da proda na tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: