Još bez dogovora o medijaciji

Slovenija i Hrvatska ni danas nisu uspele da se dogovore o uslovima za medijaciju, koju je predložila Evropska komisija.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 17.03.2009.

16:23

Default images

Ni na današnjem sastanku u Briselu, slovenački i hrvatski šefovi diplomatija, uz prisustvo evropskog komesara, Olija Rena nisu uspeli da se dogovore o potpisivanju zajedničke izjave kojom bi potvrdile da ne važi ni jedan dokument kojim se prejudicira sporna granica i koji je nastao nakon osamostaljivanja ovih država, odnosno 25. juna 1991. godine, prenose slovenački mediji.

Samim tim se drzave nisu dogovorile o uslovima pod kojima bi se vodila medijacija o spornoj granici, koju je predložio komesar Oli Ren, a na koju su Slovenija i Hrvatska do sada samo načelno pristale.

Slovenački ministar spoljnih poslova Samuel Žbogar je nakon sastanka u Briselu rekao i da je hrvatsku stranu zanimalo kada će Slovenija povući blokadu sa hrvatskih pregovora sa EU, kao i da je od Slovenije nisu dobili odgovor koji su želeli.

Slovenija će, prema Žbogarovim rečima, povući blokadu "kada se promene okolnosti i kada to bude deo nekog šireg dogovora".

Sanader: Slovenija da ne blokira pregovore

Hrvatski premijer Ivo Sanader kaže da Hrvatska u sporu sa Slovenijom i dalje insistira na pregovorima i da nema razloga da Slovenija te pregovore blokira.

"Uoči rasprave Hrvatska je saopštila svoje stavove. Mi i dalje insistiramo na pregovorima. Nema razloga da Slovenija te pregovore blokira", rekao je Sanader tokom posete gradiću Kotoribi, dodajući da još veceras očekuje da mu ministar Jandroković podnese detaljni izveštaj sa sastanka u Briselu.

"Očekujem večeras izveštaj od ministra Jandrokovića, potom ću razgovarati sa predsednikom Mesićem i sa predstavnicima parlamentarnih stranaka. Ponavljam, treba odvojiti pitanje pregovora i rešavanja spora Hrvatske i Slovenije", izjavio je Sanader novinarima.

On je rekao da Hrvatska nije prejudicirala granicu i izrazio očekivanje da Slovenija potpiše sporazum i ne blokira ulazak Hrvatske u EU.

Ahtisari posrednik?

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da podržava ideju da se pogranični spor Slovenije i Hrvatske reši pregovorima uz posredovanje Martija Ahtisarija.

Posle razgovora sa slovenačkim premijerom Borutom Pahorom u Berlinu, Merkelova je navela da pregovori Ljubljane i Zagreba nemaju alternativu.

Ne želeći da govori o tome da li će i za koliko taj problem odložiti prijem Hrvatske u EU, kancelarka Merkel je rekla da pregovore treba voditi mirno i tako da se na kraju postigne rešenje prihvatljivo za obe strane.

Slovenački premijer Borut Pahor je ponovio spremnost Slovenije da prihvati posredovanje u sporu sa Hrvatskom i naveo da Ljubljana očekuje da budu predložena konkretna rešenja.

Time, kako je objasnio, treba da se omogući da slovenački parlament, kada to pitanje bude bilo na dnevnom redu, dvotrećinskom većinom zaista i može da ratifikuje odluku o prijemu Hrvatske u EU.

Zato, kazao je Pahor, ne bi bilo dobro nikakvo odlaganje rešavanja pograničnog spora Slovenije i Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: