Nova vlast u Zemunu

Privremeno veće opštine Zemun rano jutros ušlo je u prostorije Skupštine Zemuna i preuzelo vlast u toj opštini.

Izvor: B92

Utorak, 17.03.2009.

10:17

Default images

Bivši predsednik opštine Slavko Jerković pokušao je nekoliko puta da uđe u prostorije, ali mu opštinsko obezbeđenje to nije dozvolilo. Zbog toga su radikali odlučili da ostanu u zgradi opštine i posle radnog vremena, vrebajući priliku da ponovo zauzmu opštinske prostorije. U međuvremenu, čeka se na odluku Ustavnog suda da li je odluka o raspuštanju skupštine ustavna.

Trenutno, policajci su tampon zona između aktuelne i bivše vlasti Zemuna.

Prvi sprat zgrade opštine od jutros je praktično podeljen na dva dela.

U jednom delu smestila se privremena uprava koja je preuzela vlast u Zemunu, dok su hodnik i još po neku kancelariju zauzeli bivši predsednik opštine Slavko Jerković i njegovi saradnici radikali.

Dok su radikali čvrsto drže pozicije u hodniku, tvrdeći da im je vlast nezakonito oduzeta, privremeno veće opštine Zemun je radilo.

Tokom dana, konstituisano je privremeno veće, a usvojen je i budžet.

Predsednik privremenog veća opštine Zdravko Stanković kaže je time konačno rešen problem plata, što znači da predstavnici bivše vlasti nisu uspeli da blokiraju rad opštine.

“To su stranačke aktivnosti i nadležni organi treba da reše taj problem, mi ovde radimo. Mislim da će nadležni organi reagovati i da će odblokirati rad opštinske uprave Zemun", rekao je Stanković.

Privremeno veće opštine Zemun dva puta je pokušalo da preuzme vlast u Zemunu.

Ovoga puta je to bilo uspešno, ali uz veliko negodovanje bivšeg predsednika opštine.

Ipak, i pored vanredne situacije na prvom spratu opštine, građani Zemuna nisu osetili posledice na svojoj koži, jer su sve službe normalno funkcionisale.

SRS: Ne napuštamo zgradu

Bivši predsednik opštine Zemun Slavko Jerković poručio je danas da će radikali do daljeg ostati u toj opštini i da će postupati u skladu sa odlukom Ustavnog suda koju još uvek čekaju.

Jerković je novinarima u opštini Zemun, posle konstutisanja Privremenog veća te opštine, rekao da su današnja dešavanja u opštini Zemun "prinuda i demonstracija sile DS-a". "SRS će ovde ostati do daljeg, a dalji koraci će zavisiti od odluke Ustavnog suda", naveo je on i rekao da veruje da će taj sud odlučiti u korist radikala.

Predstavnici SRS-a su poručili da neće napuštati prostorije dok se Ustavni sud ne izjasni o Inicijativi za ocenu zakonitosti odluke o raspuštanju skupštine Zemuna.

Privremeno veće Zemuna jutros oko sedam časova ušlo je u prostorije Skupštine Zemuna.

Oko dvadesetak aktivista Srpske radikalne stranke došlo je oko osam časova i pokušavalo da uđe u zgradu opštine, zbog čega je pozvana policija.

Pripadnici MUP-a trenutno su blokirali samo prvi sprat opštine gde se nalaze prostorije uprave, dok je ulaz u opštinu, u prizemlju, slobodan, tako da građani mogu nesmetano da ulaze u zgradu i obavljaju svoje poslove.

Sukob traje danima

Odbornici radikala su prethodnih dana odbijali da napuste prostorije.

Bivši predsednik opštine Slavko Jerković pokušao je u nekoliko navrata da uđe u prostorije, ali mu opštinsko obezbeđenje to nije dozvolilo jer ne postoji rešenje sa kojim bi mogao da uđe u kabinet predsednika opštine.

Zdravko Stanković kaže da je odluka Skupštine Beograda izvršna i da će sa svojim saradnicima pokušati da u što kraćem roku rad opštine Zemun bude vraćen o normalu.

SRS je prošle nedelje sprečio ulazak privremene uprave, a predsednik opštine Zemun Slavko Jerković odbio je da preda ovlašćenja.

Šarović je rekao da su "oko pola sata posle ponoći ćelavci i batinaši upali u kabinet predsednika opštine Zemun", kao i da se na licu mesta nalazi "veliki broj policajaca u opremi za razbijanje demonstracija".

Šarović je naveo i da će SRS i koalicija DSS-NS danas predati zahtev premijeru Mirku Cvetkoviću da se ukine odluka o raspuštanju Skupštine opštine Zemun.

Odbornici Skupštine grada usvojili su 5. marta odluku o raspuštanju Skupštine opštine Zemun i najkasnije do 10. maja biće raspisani lokalni izbori do kada će sve funkcije obavljati Privremeno veće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: