Talibani: Nema pregovora

Kabul -- Talibani odbacuju izveštaje da je njihov lider mula Omar voljan da učestvuje u mirovnim pregovorima sa ciljem okončanja rata u Avganistanu.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Možete da čekate i 3.000 godina, ali naš stav je da talibani neće učestvovati ni u kakvim razgovorima u prisustvu stranih snaga", izjavio je novinskoj agenciji AIP, sa sedištem u Pakistanu, portparol talibana Jusuf Ahmadi.

Ahmadijevo reagovanje usledilo je dan nakon što je britanski "Sandej tajms" objavio da je mula Omar pristao na pregovore i uputio predstavnike da prisustvuju mirovnim razgovorima pod sponzorstvom Saudijske Arabije.

Pozivajući se na izjavu Abdulaha Anasa, bivšeg prijatelja vođe Al kaide Osame bin Ladena, "Sandej tajms" je naveo da je mula Omar dao "zeleno svetlo" za održavanje pregovora.

Ahmadi, međutim, tvrdi da ti navodi nisu tačni, preneo je Rojters.

"Ti izveštaji su neosnovani. Naš stav ostaje nepromenjen. Nastavićemo sa džihadom i otporom sve dok su strane snage prisutne u Avganistanu", istakao je Ahmadi.

U Avganistanu se nalazi oko 70.000 stranih vojnika, među kojima 38.000 američkih. SAD su najavile da će u Avganistan uputiti još 17.000 vojnika.

U poslednja tri dana, u više napada talibana ubijeno je devet stranih vojnika.

strana 1 od 871 idi na stranu