Pad prodaje štampe u Srbiji

Pad prodatog tiraža dnevne i periodične štampe u Srbiji nastavljen je i u januaru, objavila je Asocijacija medija u glasilu "Njuzleter".

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.03.2009.

16:39

Default images

Podaci Asocijacije pokazuju da je tokom prvog ovogodišnjeg meseca zabeležen pad prodatog tiraža dnevnih listova u Srbiji od 4,72 odsto u odnosu na januar 2008. Rast prodaje tiraža u januaru je zabeležio samo jedan dnevni list, navodi se u izveštaju istog izvora, ali se ne precizira o kom izdanju je reč.

Nedeljnici u Srbiji su u januaru imali još veći pad prodatog tiraža od deset odsto, dok je plasman mesečnih izdanja smanjen za šest procenata.

U svetu se, sudeći prema agencijskim izveštajima, beleži sličan trend, jer su tiraži dnevne i periodične štampe, usled globalne ekonomske krize, početkom ove godine u opadanju, a neki listovi su već prestali da izlaze ili su pred gašenjem.

U SAD izdavači magazina su najavili da će ponovo smanjiti budžet za ovu godinu, a niz regionalnih listova je zbog drastičnog pada tiraža i bitno smanjenog oglasnog prostora već prestao da izlazi, javila je agencija Rojters.

Prema najnovijim prognozama medijske industrije, očekuje se da modni časopisi i naslovi koji se bave lepotom zabeleže pad oglašavanja od 20 odsto u prvom kvartalu ove godine.

Izdavačke kompanije "Hašete filipači", "Medija grupa", "Rodejl herst" i "Konde nast" objavili su da će, zbog uvećanih troškova , ove godine smanjiti broj zaposlenih.

Kompanija "Konde nast" je takođe najavila da će dodatno smanjiti troškove poslovanja za deset odsto do kraja 2009.

Američki izdavači su u cilju smanjenja troškova poslovanja odustali od organizacije svih događaja i putovanja u toku ove godine, ali se smatra da to neće biti dovoljno i da će morati da otpuste više zaposlenih nego što su ranije planirali.

Njujork tajms pred kolapsom?

Američki list "Njujork tajms" zbog krize se nalazi pred kolapsom, dok je budućnost francuskih listova još neizvesnija, piše britanski "Gardijan".

Velika američka multimedijalna korporacija "Tribjun kompani", drugi po tiražu američki izdavač dnevnika, između ostalih "Los Anđeles tajmsa" i "Čikago tribjuna", nalazi se pred bankrotom, dok je "Ganet kompani", najveći američki novinski izdavač, između ostalih lista "Ju-Es-Ej tudej", krajem prošle godine otpustio čak 2.000 radnika, ističe se u listu.

"Gardijan", s druge strane, posebno naglašava da su francuski štampani mediji u izuzetno teškoj situaciji, budući da su za njih listovi poput "Njujork tajmsa" i "Los Anđeles tajmsa" oduvek bili oličenje "savršenih listova" na koje se treba ugledati, ali da im je sada preko potreban novi uzor.

Tako nekadašnji direktor jednog od najtiražnijih francuskih dnevnika "Mond", a sada bliski saradnik francuskog predsednika Sarkozija, Alen Mink u svom najnovijem eseju "Deset dana koji će potresti svet" govori kako će do 2011. godine kompanija "Gugl" kupiti "Njujork tajms" za samo jedan dolar.

"Gardijan", takođe, ističe da su "Mond", "Liberasion" i "Figaro" u protekle tri godine otpustili 200 radnika, dok "Liberasion" već nekoliko godina beleži gubitke u poslovanju.

Londonski list smatra da je za opstanak francuskih dnevnika neophodan kreativniji pristup od pukog odlaganja njihovog kolapsa tako što će im se obezbediti veće subvencije i poreske olakšice, što je potez koji preduzima predsednik Sarkozi.

Jedina ideja francuske vlade koja bi mogla da urodi plodom na duže staze jeste da se svakom osamnaestogodišnjaku u Francuskoj obezbedi jednogodišnja pretplata na dnevnu štampu, ocenjuje list.

Kritičari uzrok krize u kojoj se nalaze francuski listovi vide u njihovoj nedovoljnoj ozbiljnosti, neprisutnosti na globalnom planu, a najviše u nedostatku sadržaja i činjenici da se Internet ne koriste dovoljno kreativno, ističe se u "Gardijanu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: