NIS: Profit ili gubitak?

I državni predstavnici u Upravnom odboru NIS-a saglasni da nezavisni revizori ispitaju da li ta kompanija poslovala sa tri milijarde dinara viška ili manjka.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.03.2009.

14:49

Default images

NIS je prošle godine bio oko tri milijarde dinara u plusu ili oko tri milijarde u minusu, zavisno od toga da li verujete završnom računu prethodnog rukovodstva koje je bilo postavljeno od Vlade ili onom koje je oformljeno posle ulaska Rusa.

U jednoj situaciji državni budžet će dobiti planiranu finansijsku inekciju, dok će u drugoj zabeležiti još jedan u nizu ovogodišnjih manjkova.

Ruski vlasnici 51 odsto NIS-a i srpski vlasnici 49 odsto iste kompanije trebalo bi da se sastanu do kraja marta, a jedna od tema svakako će biti i rukovođenje kompanijom tokom kupoprodajnog procesa.

Naime, srpska strana prikazala je u završnom računu da kompanija uspešno posluje, dok je prema ruskoj računici NIS prošle godine zabeležio minus.

To bi trebalo da provere nadležne državne institucije, dok je sadašnje rukovodstvo NIS-a, sa svoje strane, unajmilo revizorku kuću KPMG koja ima rok do kraja juna da utvrdi realno finansijsko stanje NIS-a.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić međutim, već je uveren da su Rusi ti koji šteluju izveštaje.

“Pošto Ministarstvo finansija, preko Narodne banke Srbije, verovatno ima oba ova primerka, treba da se analizira razlika u izveštavanju jednog i drugog izveštaja i da se vidi gde je nestala razlika. Ja lično mislim da je NIS imao profit. Na ovaj način, novi vlasnik NIS-a izbegava da plati dividendu državi”, smatra Dinkić.

Član Upravnog odbora NIS-a i član Demokratske stranke Dušan Petrović kaže da nema informaciju o postojanju drugog izveštaja.

“Nije jednostavna situacija, ali ja mislim da ćemo u naredne dve do tri nedelje dobiti odgovor na sva ova pitanja. To je uostalom nužno i zbog toga što mora da bude usvojen završni račun NIS, zbog toga što poreska uprava treba da utvrdi da li postoje obaveze NIS-a po osnovu poreza na dobit. Moramo doći do potpuno jasnih odgovora na sva ova pitanja”, navodi on.

Petrovićev kolega iz Upravnog odbora Nikola Martinović, međutim smatra da sa Rusima neće biti spora jer su znali da kupuju NIS u dugovima.

“Da napravimo novi popis i završni račun da naprave kompetentni ljudi. Završni račun bez popisa kompletne imovine, zaliha i svega, nije završni račun, to je gledanje u nečije papire”, kaže on.

Martinović ističe da Rusi svakako nisu srećni zbog zatečenog stanja, posebno zbog zaduživanja NIS-a nakon potpisanog međudržavnog sporazuma koji to zabranjuje.

Uz to, dok se krajem januara čekalo da Rusi uplate novac za NIS, sastala se Skupština akcionara kompanije i odlučila da oprosti dugove na primer Jatu, Srbijagasu i Železnicama Srbije.

Ruski član Upravnog odbora NIS-a zbog toga podnosi tužbu Trgovinskom sudu i traži poništenje otpisa.

Prema informacijama Jelice Putniković, Rusi nemaju pravo da se bune u vezi sa potezom državnih akcionara jer se radi o dobiti iz 2006. i 2007. koja isključivo pripada Srbiji.

“Drugi način bi bio da se dođe do toga da se ta dugovanja pretvore u akcije i da sadašnji NIS postane suvlasnik u te tri kompanije. Znači, ispalo bi da bi namirujući potraživanja od državnih preduzeća koja NIS-u nisu plaćala derivatem, Gaspromnjeft postao suvlasnik u dobrom delu privrede Srbije”, kaže Putnikovićeva.

Za sada nije objašnjeno zašto dobit iz 2006. i 2007. do sada nije bila prebačena u budžet i na raspolaganju građanima Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: