Medvedev: Prednosti Južnog toka

Buduća trasa gasovoda “Južni tok” ima sve uslove za realizaciju, za razliku od projekta evropskog gasovoda “Nabuko”, tvrde u ruskom “Gaspromu“.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.03.2009.

19:32

Default images

"Nemamo ništa protiv tog projekta, "Gasprom' je šta više pozvan da u njemu učestvuje, ali mi ćemo realizovati svoj", rekao je zamenik izvršnog direktora "Gasproma" Aleksandar Medvedev u intervjuu moskovskom televizijskom kanalu "Vesti".

On je precizirao da "Gasprom" ima svoj projekat, "Južni tok", a akcionari "Nabuka" svoj, pri čemu je ruski gasovod u prednosti jer ima sve što je potrebno da se i realizuje, prenosi Itar Tas.

Rusija ima gas, tržište, iskustvo u tehničkoj realizaciji takvih složenih projekata, i što je najvažnije korporativno upravljanje. Finansijski preduslovi nisu dovoljni, rekao je Medvedev, ukazujući da je za takve projekte neophodna usaglašenost njegovim upravljanjem.

Vrednost gasovoda "Nabuko" dugog 3.300 kilometara, koji će spojiti Evropu sa nalazištima gasa kaspijskog basena preko Azerbejdžana, Gruzije, Turske, Bugarske, Rumunije i Madjarske, procenjena je na devet milijardi evra.

Uz optimističan razvoj dogadjaja, prva linija tog gasovoda mogla bi da se aktivira najranije 2012. godine.

Čak i ukoliko Evropa pokaže političku volju da kupuje iranski gas, koji bi punio gasovod, on se neće usmeriti u "Nabuko" pre završetka druge linije, što se može očekivati tek 2017-2018. godine, zaključio je Medvedev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: