Barozo za jedinstvo u EU

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo pozvao je članice Evropske unije da prevladaju nesuglasice u pogledu mera za izlazak iz sadašnje krize.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.03.2009.

19:23

Default images

On je na posle razgovora s premijerom Britanije Gordonom Braunom u Londonu izjavio da EU treba da izbegne "veštački" izbor između fiskalnih stimulativnih paketa i povećanja stepena kontrole na finansijskim tržištima, preneo je Prajm-Tas.

"Neophodne su nam obe mere i ja smatram da je EU sposobna da oko toga usaglasi stavove, kako između članica, tako i sa inostranim partnerima", podvukao je Barozo.

Na sastanku ministara finansija članica Grupacije 20 najrazvijenijih zemalja sveta i privreda u usponu (G20), održanom u subotu u Londonu, iskrsla su neslaganja između grupe evropskih zemalja, na čelu s Francuskom i Nemačkom, s jedne strane, i SAD i Britanije, sa druge, oko prioriteta u koracima za savladavanje sadašnje krize.

SAD i Britanija, koje su više nego druge zemlje pogođene krizom, zalažu se za izdvajanje novih velikih sredstava za stimulisanje nacionalnih privreda, dok Francuska i Nemačka traže da se prvo stabilizuje svetsko finansijsko tržište, a tek zatim stimuliše privredni rast.

Barozo je izjavio da će EU na predstojeći samit G20, koji se održava 2. aprila u Londonu, izaći s jedinstvenom pozicijom koja će biti usaglašena na samitu EU 19. i 20. marta u Briselu.

Čelnik Komisije je takođe podsetio da su zemlje EU već ulile u nacionalne privrede 400 milijardi evra (517 milijardi dolara), što "predstavlja 3,3 odsto bruto domaćeg proizvoda EU".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: