SS veterani marširali Rigom

Nekoliko stotina veterana, rođaka i pristalica nacističke SS divizije, sastavljene od Letonaca tokom Drugog svetskog rata, uprkos zabrani, marširalo je u Rigi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.03.2009.

19:10

Default images

Iako su vlasti glavnog grada Letonije zabranile sve marševe, grupa veterana i pristalica SS divizije je, ipak, uspela da promaršira gradom, uprkos jakim merama obezbeđenja, preneo je Rojters.

Policija je uhapsila četvoro, od ukupno 12 demonstranata, koji su uzvikivali "Dole Hitler" dok su veterani marširali kraj njih i zaplenila im crvenu zastavu iz sovjetske ere, a nešto dalje uhapšeno je još osam ljudi.

Noseći letonske zastave i pevajući patriotske pesme, veterani SS divizije su položili cveće na Spomenik slobode, koji simboliše nezavisnost baltičke države.

Obeležavanje 16. marta počelo je ubrzo nakon što je Letonija proglasila nezavisnost od SSSR-a, 1991. godine.

Rusija ovakav čin smatra veličanjem fašizma, a demonstranti protiv održavanja komemoracije su, uglavnom, pripadnici brojne populacije koja govori ruski u Letoniji, navela je britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: