Jemen: Al kaida iza napada?

Bombaš samoubica pripadnik Al kaide odgovoran je za jučerašnji bombaški napad u Jemenu, izjavio je neimenovani jemenski bezbednosni zvaničnik.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.03.2009.

18:00

Default images

"Bombaš-samoubica, pripadnik Al kaide izveo je napad koristeći pojas sa eksplozivom", naveo je zvaničnik u izjavi za britansku agenciju Rojters. List "Al ajam" je objavio da su na mestu napada pronađeni ostaci neidentifikovanog muškarca.

Do sada niko nije preuzeo odgovornost za napad na kola kod turističkog mesta Šibam u kojima je bila grupa turista iz Južne Koreje.

Tom prilikom su ranjena i tri Južnokorejca, koji su danas, sa još devetoricom zemljaka iz napadnute grupe, napustili glavni grad Jemena Sanu.

Šibam je svetski čuvena turistička destinacija. Na UNESKO-voj je listi svetskog kulturnog nasleđa. Još ga nazivaju "pustinjski Menhetn" zbog oblakodera od 16 spratova izgrađenih u 16. veku.

Britanska agencija podseća da vođe Al kaide stalno pozivaju svoje pristalice da na Arapskom poluostrvu napadaju strance koji nisu muslimani.

U januaru 2008. godine, dvoje turista iz Belgije je poginulo u napadu za koji su optuženi ekstremisti povezani s Al kaidom.

Ovi napadi loše su uticali na turizam koji je jedna od najunosnijih privrednih grana Jemena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: