Crveni krst o torturi u Gvantanamu

Međunarodni komitet Crvenog krsta ocenio je da su SAD podvrgavale zatvorene pripadnike Al Kaide torturi i time kršile međunarodno pravo, piše Vašington post.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.03.2009.

13:24

Default images

List piše da se u tajnom izveštaju ove organizacije implicira da je tokom Bušove administracije CIA u ispitivanju zatvorenika osumnjičenih za terorizam kršila međunarodno pravo. Izveštaj je sastavljen 2007. na osnovu istrage kada su aktivisti te organizacije dobili pristup zatvorenicima u američkom zatvoru Gvantanamo na Kubi.

Izveštaj Crvenog krsta, čiji su delovi upravo objavljeni, tvrdi da su u tajnim zatvorima CIA korišćeni brutalne fizičke i psihološke metode ispitivanja a zatvorenici izlagani "surovom, nehumanom i degradirajućem tretmanu" koji je izričito zabranjen Ženevskom konvencijom.

Četrnaest pripadnika, koji su držani u izolaciji u zatvorima pod kontrolom CIA u inostranstvu, izneli su podudarna svedočenja o zloupotrebama koje su uključivale prebijanje zatvorenika, lišavanje sna, izlaganje ekstremnim temperaturama i u nekim slučajevima izlaganje postupku koji simulira davljenje.

Crveni krst je 2007.godine dostavio taj izveštaj barem petorici najviših funkcinera CIA i Bele kuće, ali je njegovo objavljivanje bilo zabranjeno u skladu sa politikom Crvenog krsta da ostane politički neutralan u sukobima, naveo je Vašington post.

Izveštaj je obelodanjen zahvaljujući profesoru novinarstva Marku Daneru koji je objavio njegove delove u najnovijem izdanju uglednog časopisa "Njujojrk Rivju of Buks".
Nije poznato kako je Daner došao do tajnog izveštaja, ali funkcioneri Crvenog krsta nisu demantovali njegovu autentičnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: