Porast maloletničkog kriminala

Svaka dva minuta britanski dečaci i devojčice učinili su prošle godine krivično delo, što je povećanje od 20 odsto u protekle tri godine.

Izvor: FoNet

Ponedeljak, 16.03.2009.

01:02

Default images

U izveštaju koji je objavila uprava za maloletnički kriminal, navodi se da su deca u protekloj godini izvršila 277.986 krivičnih dela koja su sudski gonjena i za koja su izrečene kazne.

Sudovi su, kaže se u izveštaju čije je najzanimljivije delove preneo Dejli telegraf, prošle godine izrekli 53.930 presuda za "telesno i nasilje protiv ličnosti", čiji su vinovnici bili dečaci i devojčice između 10 i 17 godina, dok je u periodu 2004/2005. izrečeno 44.998 takvih kazni.

Zabeležen je takođe i porast kršenja javnog reda, krađa, džeparenja, uništavanja imovine, oružanih pljački, kao i nasilnih obračuna među mladima iz kojih su često izlazili sa teškim povredama.

Britansku javnost posebno je neprijatno iznenadio, ali i zabrinuo podatak o naglom porastu broja "damskog kriminala", kako su u policiji nazvali krivična dela koja su počinile tinejdžerke ili mlade žene, jer su ona porasla za 10 odsto, na 57.962, dok je kriminal koji su počinili dečaci u istom trogodišnjem periodu povećan za šest odsto - na 234.175.

Brojke takođe pokazuju da su 21 odsto svih krivičnih dela počinile žene, u poređenju sa 18 odsto koliko ih je bilo pre tri godine.

Uprkos porastu nasilja i pljački pod pretnjom oružjem, izricanje zatvorskih kazni maloletnicima minimalno je opalo - sa 6.862 pre četiri godine, na 6.853 prošle godine.

Prema priznanjima tinejdžera uzrasta između 11 i 16 godina, oni sami su snimali ili fotografisali nasilničko ponašanje svojih vršnjaka. Među anketiranim učenicima osnovnih i srednjih škola, njih 22 odsto je koristilo mobilne telefone da pošalju glasovne ili tekstualne poruke zastrašivanja, ucenjivanja, vređanja ili pretnji osobama na koje su se "nameračili".

Pada u oči da se takvim "aktivnostima" bavilo 26 odsto devojčica, pa je prvi put otkriveno da su kao "posrednici" u kriminalnim radnjama korišćeni mobilni telefoni.

Konzevativna stranka ovih dana za porast nasilja među devojkama krivi naglo "okretanje" devojaka alkoholu, koje lagano prerasta u hronični alkoholizam.

Narodni poslanik konzervativaca Dominik Grivi, inače ministar pravosuđa "vlade u senci", izjavio je britanskom listu: "Za dramatičan porast ženskog nasilja, potpomognutog pijančenjem, isključivo je kriva sadašnja vlada koja ne uspeva da se na pravi način pozabavi kriminalom i slomom društvenih normi".

Posebno iznenađenje predstavlja najnovije sociološko istraživanje koje je pokazalo da su omiljeni "crtaći" mladih, kao što su “Skubi du” i “Pokemon”, zapravo uticali na porast agresivnosti među decom zato što je u njima sve prisutnije nasilje.

Istraživači su takođe registrovali da iako su programi namenjeni najmlađima, oni ipak sadrže više nasilja nego TV programi namenjeni širokoj publici.

"Animirani crtani filmovi mogli bi na ponašanje dece imati istovetan uticaj kao uživo snimljeno nasilje jer se najmlađi gledaoci uglavnom identifikuju sa likovima iz crtaća i najčešće ih kopiraju", zaključuje se u studiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: