Japan: Fond za ekološke projekte

Japan je saopštio da je osnovao pet milijardi dolara vredan kreditni fond za pomoć zemljama u razvoju da finansiraju izgradnju ekološke infrastrukture.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.03.2009.

00:55

Default images

Kapital sve teže stiže do država sa ekonomijama u usponu jer se američki i evropski investitori, zbog krize, povlače na domaća tržišta i tamo ulažu sredstva. Smanjenje sredstava koja se ulažu u zemlje u razvoju bilo je jedna od važnih tema razgovora ministara finansija i guvernera centralnih banaka G20, održanog u Horšamu, na jugu Engleske.

"G20 je potvrdila značaj davanja podrške ekonomijama, povećanja kapitala banaka, poboljšanja infrastrukture i pomaganja ekonomijama u razvoju da se izbore sa oštrim zaokretom u tokovima fondova", rekao je na konferenciji za štampu posle sastanka japanski ministar finansija Kaoru Josano, navodeći da su "to upravo stvari na kojima je Japan sve vreme insistirao".

Prema juče obelodanjenoj inicijativi, Japan će davati pozajmice u naredne dve godine za javne i privatne projekte infrastrukture, uglavnom u Aziji.

Zajmovi će biti odobravani za ekološke projekte, kao što je promocija korišćenja solarne energije, izgradnja efikasnijih kanalizacionih sistema i sistema javnog saobraćaja.

Tokio se nada da će zajmovi, koji će biti odobravani preko Japanske banke za međunarodnu saradnju, pomoći da se stimulišu ekonomije u razvoju u Aziji, koje pate zbog smanjene međunarodne tražnje, uz istovremeno pomaganje razvoju njihove infrastrukture.

Novih pet milijardi dolara nadovezuje se na program vredan milijardu dolara koji je Tokio već obelodanio na sastanku finansijskih lidera Grupe G7 industrijski najrazvijenijih zemlja sveta u Rimu prošlog meseca i koji je namenjen podršci azijske trgovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: