"V.d. stanje" neodrživo za sudstvo

Donedavna predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović-Škero kaže da smatra da se rukovodeći poslovi u sudstvu ne mogu obavljati u "v.d. stanju".

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.03.2009.

01:06

Default images

Ona je za "Večernje novosti" rekla da je društvo u Srbiji "u stalnoj borbi da ostvarimo garantije sudske nezavisnosti". Ona je navela da "moramo imati u vidu da one zavise od mnogo faktora - načina na koji će se izabrati i razrešiti sudije, njihovog materijalnog položaja i uslova za rad, i naravno - ono o čemu se danas toliko priča - od stalnosti sudijske funkcije".

"Naš Ustav garantuje stalnost sudske funkcije, a Ustavni zakon upućuje na ponovni izbor svih sudija", rekla je Vida Petrović-Škero.

Ona je navela da, nažalost, u Srbiji tri godine nije izabran ni jedan sudija.

"Svake godine bilo ih je sve manje, a novih predmeta sve više. Uprkos svemu tome, sudije su svake godine uspele da smanje broj starih predmeta", kazala je Vida Petrović-Škero.

Prema njenim rečima, to je veliki uspeh i ukazuje na zaista izuzetan rad najvećeg broja sudija.

Visoki savet pravosuđa, kome je predsedavala četiri godine, napravio je, kako je navela, analitiku za praćenje rada sudstva, utvrdio kriterijume za predlaganje sudija za izbor i napredovanje.

"Vrhovni sud Srbije napravio je vebsajt koji ima sve podatke da se obezbedi potpuna transparentnost rada suda, objavljuju se odluke VSS-a, javnost je upoznata sa našom sudskom praksom", navela je Vida Petrović-Škero.

Ona je rekla da je nikad u životu niko nije zvao da urgira za odluku koju je donosila ili tražio da utiče na druge sudije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: