EIB za veća ulaganja u Srbiju

Predsednik Evropske investicione banke iz Luksemburga Filip Mejštat rekao je da EIB namerava da poveća investicionu aktivnost na Balkanu, a posebno u Srbiji.

Izvor: Politika

Ponedeljak, 16.03.2009.

00:59

Default images

On je za Politiku kazao da je dokaz o nameravanom povećanju aktivnosti na Balkanu i činjenica što EIB upravo otvara kancelariju u Beogradu.

"Balkan je naš najbliži sused. Kratkoročni izgledi su jedan nivo projekcija. Dugoročno gledano, uzimajući u obzir ideal evropskih integracija, smatramo da je u obostranom interesu, i Balkana i EU, da radimo na jačanju međusobnih spona, na zbližavanju. Saradnja sa Srbijom je tu od ključnog značaja", kaže on.

"EIB već podržava brojne projekte u Srbiji, ali ipak smatram da su razvoj i modernizacija infrastrukture od presudnog značaja za razvoj vaše zemlje, ali i za jače povezivanje sa jedinstvenim tržištem EU", naveo je on.

"Istovremeno, EIB je već najavila da će do kraja aprila 2009. staviti 8,5 milijardi evra na raspolaganje bankarskom sektoru jugoistočne Evrope, a tokom 2010. ta izdvajanja mogla bi da dostignu i 11 milijardi evra, ali oprezni smo", rekao je predsednik EIB.

"Sa druge strane, možemo za sada samo da nagađamo zašto se veliki deo tih već raspoloživih sredstava još ne koristi. U prvi mah smo mislili da lokalni bankari raspolažu manjkom informacija o pogodnostima ponuđenih kredita. Zatim smo i drastično pojednostavili proceduru izveštavanja o fazama realizacije već odobrenih kredita", kazao je Mejštat.

Prema njegovim rečima, niko pouzdano ne zna da li je period finansijskog i ekonomskog previranja sada tek na početku, niti koliko bi mogao potrajati.

Jedan od već najavljenih vodećih prioriteta u ovom periodu "previranja" jeste dodatni program investicione podrške zemljama i regionima koji su najviše pogođeni krizom, rekao je on.

"Ovde u Barseloni (na godišnjem forumu EIB) odobrili smo kredit od 1,5 milijardi evra Litvaniji, uskoro ćemo razgovarati o novoj pomoći Mađarskoj", kazao je Mejštat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: