Berluskoni u poseti Crnoj Gori

Italijanski premijer Silvio Berluskoni založio se u Podgorici za intezivniju ekonomsku saradnju sa Crnom Gorom i veće prisustvo investitora iz Italije.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 16.03.2009.

12:55

Default images

Berluskoni je novinarima posje sastanka sa premijerom Milom Đukanovićem kazao da postoji "širok prostor za italijanske privrednike da ulažu u Crnu Goru, zemlju koja je na dobrom putu priključenja EU".

"Italija je među prvih deset investitora u Crnoj Gori, a cilj je da ona bude među prvih pet i ja se već sada pozivam da dođem na večeru da bi smo nazdravili realizaciji tog cilja", kazao je Berluskoni i najavio učešće italijanskih preduzeća na tenderima u energetici i transportu.

Predsednik Vlade Italije je naveo da je međudržavna trgovinska razmena 2008. godine porasla za 60 procenata i konstatovao da "se još mnogo može popraviti". Premijer Đukanović je izjavio da je "italijanski biznis dominantno zainteresovan za sektor energetike i turizma" i da "od ranije postoji interes za oblast transporta, privatizaciju Luke Bar i modernizaciju železnice od Bara ka Beogradu".

On je kazao da postoji "ozbiljno interesovanje" italijanskih investitora za dokapitalizaciju i delimičnu privatizaciju crnogorske elektro-energetske kompanije, za izgradnju hidro-elektrana na reci Morači i za instaliranje podmorskog kabla za prenos električne energije između Crne Gore i Italije.

Đukanović je saopštio da je dogovorena "akcija koja će crnogorske turističke potencijale medijski približiti italijanskom gostu".

Govoreći o proširenju EU na region, Berluskoni je kazao da je bio "među prvima koji je u priključenju EU vidio pravo rešenje za zemlje zapadnog Balkana".

Berluskoni je ukazao da "u ovom trenutku postoji određena zabrinutost članica EU za dalje širenje (Unije)".

"Ono što stvara zabrinutost je da svako novo proširenje i svaka nova zemlja smanjuje pomoć koju dobija svaka od zemalja EU. Ali ja sam siguran da se te sumnje mogu prevazići jer je politička dobit od proširenja mnogo veća od zabrinutosti", zaključio je premijer Italije.

Berluskoni je razgovarao i sa predsednikom Republike Filipom Vujanovićem, a sastao se i sa grupom studenata italijanskog jezika, sa Filološkog fakulteta u Nikšiću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: