Vranje bez najlon kesa

Gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić poručio je da će ovaj grad istrajati na odluci o zabrani upotrebe plastične ambalaže.

Izvor: FoNet

Ponedeljak, 16.03.2009.

17:49

Default images

"Mi utičemo na to da se upotreba plastične ambalaže smanji, jer ako svi ne povedemo računa o zaštiti životne sredine, uskoro ćemo se ugušiti u sopstvenom đubretu", objasnio je Stojčić u izjavi FoNetu. Vranje od 2002. godine odlaže smeće na uređenoj deponiji Meteris.

"Možemo tačno da vidimo koja je to opasnost i kojom se brzinom puni prostor na deponiji, baš zbog plastične ambalaže, kesa i flaša. U pripremi su i određena akta vezana za zaštitu životne sredine, a mnogo očekujemo i od zakonskih propisa na centralnom nivou", naglasio je Stojčić.

Stojčić je rekao da Vranje želi da bude primer i drugim gradovima i opštinama za ukidanje plastične ambalaže.

"Već su počeli da se javljaju i drugi gradovi i to je jako važno, ako želimo da živimo u ekološki uređenoj državi", ocenio je Stojčić.

Vranje je prvi grad u Srbiji koji je donelo odluku o zabrani upotrebe plasticnih najlon kesa.

Odluka stupa na snagu 1. septembra 2010. godine, a dosadašnju ulogu plastičnih kesa preuzeće papirne kese, kao što je to praksa u mnogim gradovima u svetu.

Vreme do stupanja na snagu odluke biće, pored ostalog, iskorišćeno da se edukuje stanovništvo i da se trgovine i drugi subjekti preorijentišu na mnogo zdraviju i ekološki bezbedniju papirnu i tekstilnu ambalažu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: