Problem donošenja i primene zakona

U Srbiji se kasni sa donošenjem zakona, a doneti zakoni se ne primenjuju kako treba, ocenjuje direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.03.2009.

14:38

Default images

Zbog propusta Vlade i Skupštine da usvoje zakone iz oblasti ljudskih prava ali i zbog neprimenjivanja postojećih zakona, u Srbiji je stvorena atmosfera u kojoj je u prošloj godini zabeleženo više kršenja ljudskih prava nego ranije. To je zaključak godišnjeg istraživanja Beogradskog centra za ljudska prava za 2008. godinu.

Analiza pokazuje i da su, posle proglašenja nezavisnosti Kosova, u Srbiji obnovljene podele na patriote i izdajnike, kao i da je upotreba govora mržnje u parlamentu kulminirala.

Osim na sporost u donošenju zakona, autori analize o stanju ljudskih prava u Srbiji skreću pažnju i na to da u borbi protiv organizovanog kriminala ponekad nedostaje podrška državnih institucija, da kažnjavanje odgovornih za ratne zločine teče sporo, a da se optuženima za nasilje u porodici u 95 odsto slučajeva izriču uslovne kazne.

“Ne možemo reći da je nedostatak zakona razlog nedostatku sudskih postupaka za diskriminaciju. Pre svega radi se o neprimenjivanju postojećih propisa koji su važeći u Republici Srbiji. Tu mislimo kako na domaće zakonodavstvo, tako i na međunarodne propise koji su deo prava Srbije“, kaže saradnik Beogradskog centra za ljudska prava Nenad Petković.

Analiza rada medija pokazala je da su u protekloj godini u javnosti dominirale teme Kosova, borbe političkih stranaka i iz Haškog tribunala, a da su socijalne teme bile na petom mestu.

Posle proglašenja nezavisnosti Kosova, u Srbiji je ponovo počela prozivka "izdajnika", a govor mržnje najglasniji je bio u Narodnoj skupštini.

Na poštovanje ljudskih prava Srbiju obavezuju i međunarodne konvencije i ugovori, ali i želja da promeni lošu sliku o sebi, kaže profesor Vojin Dimitrijević, direktor Beogradskog centra za ljudska prava

Beogradski centar pozdravlja usvajanje zakona o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom, zakona o strancima i zaštiti podaka o ličnosti kao i seta zakona kojima se nastavlja refoma pravosudja. Istovremeno izražava se zabrinutost zbog odluke o ponovnom izboru svih sudija i smanjenju broja sudova u srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: