Gej parada uz podršku Ministarstva

Najavljivana manifestacija "gej parada" imaće podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava, kaže državni sekretar u tom ministarstvu Marko Karadžić.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 16.03.2009.

10:17

Default images

Gostujući u emisiji “Utisak nedelje” na TV B92, Karadžić je rekao da Ustav Srbije svakom građaninu Srbije garantuje pravo na mirno okupljanje. “Gej prajd” je manifestacija kojom osobe drugačijeg seksualnog opredeljenja skreću pažnju na probleme s kojima se suočavaju u svakodnevnom životu.

“Niko nije postavljao pitanje niti ćete sada postaviti pitanje zašto su žene ili crnci izašli na ulicu - zato što su ih terali da budu na onim mestima gde ih belci ne vide, jer su ih terali da sede u kuhinjama, zato što su ih ugnjetavali. Eto zato”, rekao je Karadžić.

On dodaje da se “gej prajd” ne može zabraniti samo zbog toga što su na drugoj strani huligani i nasilnici.

Predstavnik Gej-strejt alijanse Boris Milićević, s druge strane, smatra da ta manifestacija važna da bi se smanjio stepen homofobije u Srbiji.

“Osobe koje poznaju gej osobe imaju mnogo manji nivo homofobije i mnogo manje negativnih mišljenja o gej osobi. Jednostavno, oni poznaju konkretne osobe, znaju da su te soobe kao i sve druge i nemaju problem s tim", kaže on.

"‘Gej prajd’ kao javna manifestacija služi tome da bismo mi baš naglasili taj naš zahtev za jednakošću, taj naš zahtev za slobodom“, rekao je Milićević.

“Zakon se ne bavi gej brakovima“

Predstavnica nevladine organizacije za lezbejska ljudska prava Labris Dragana Vučković upozorila je danas na brojne manipulacije oko Predloga zakona o zabrani diskriminacije, poput priče da će taj zakon omogućiti sklapanje gej i lezbejskih brakova.

Dragana Vučković je na konferenciji za novinare u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine kazala da problematiku bračnih i vanbračnih zajednica reguliše Porodični zakon i podsetila da Ustav Srbije propisuje da bračnu ili vanbračnu zajednicu mogu da sklope samo muškarac i žena.

"Reč je, dakle, o manipulacijama sa ukorenjenim predrasudama u homofobičnom i tradicionalnom društvu kakvo je srbijansko", kazala je Vučkovićeva.

Prema njenim rečima, u pitanju je licemeran odnos dela javnosti prema pravima gejeva i lezbejki.

"Po tom mišljenju, u redu je da postoje gejevi i lezbejke, sve do trenutka kada izađu na ulicu i uhvate se za ruke dok šetaju. Onda je to ođednom problem, a nije problem kada se heteroseksualni parovi drže za ruke", kazala je Vučkovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: