Pet godina od paljenja džamije

Sutra se navršava pet godina od paljenja džamije u centru Niša nakon demonstracija zbog albanskog nasilja na Kosovu 17. marta 2004. godine.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 16.03.2009.

13:37

Default images

Zbog nasilja koje je izbilo 17. marta pre pet godina na Kosovu, u Nišu su održane demonstracije tokom kojih je zapaljena Islam-agina džamija, podignuta 1720. godine kao zadužbina Islam- age Hadrovića. Zaštićena je zakonom 1954. godine. Džamija je danas obnovljena, osim minareta.

"Minaret je poruka da se takve stvari ne čine više", rekao je muftija Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić. On je kazao da je džamija u Nišu obnovljena, ali da je minaret namerno ostavljen za kasniju obnovu.

"Bilo kakva okupljanja da su u pitanju, džamija je uvek na udaru. Sva dešavanja oko Kosova i generalno međuljudski odnosi na prostorima bivše Jugsolavije još uvek nisu na ljudskim osnovama. Ne možemo da prihvatimo da se sav bes iskaljuje na manjinama", rekao je Jusufspahić.

Zbog paljenja džamije u opštinskom sudu u Nišu jula 2005. godine jedna osoba je osuđena na pet meseci, njih sedam na po tri meseca zatvora, a dve osobe su oslobođene optužbi.

Sudija Katarina Ranđelović je na izricanju presude kazala da "nasilja na jednom mestu ne opravdava vršnje nasilja na drugom mestu" kao i da su okrivljeni "svojim postupkom mogli ugroziti Srbe na Kosovu".

Tokom protesta zbog proglašenja nezavisnosti Kosova februara prošle godine demonstranti su nekoliko puta pokušavali da priđu niškoj džamiji u čemu su ih sprečile jake policijske i žandramerijske snage koje su džamiju obezbeđivale neprekidno nekoliko dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: