Odloženo suđenje Kovačeviću

Krivični postupak protiv Miladina Kovačevića, osumnjičenog da je naneo teške povrede američkom studentu Brajanu Stajnhaueru, odloženo je na neodređeno vreme.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.03.2009.

11:45

Default images

Suđenje je trebalo da počne u Drugom opštinskom sudu. Kovačevićev branilac Borivoje Borović rekao je da je istražni sudija saopštio da se postupak i saslušanje očevidaca i svedoka odlaže na neodređeno vreme jer do danas na dopis suda Republičko javno tužlaštvo nije odgovorilo da li je krivično delo za koje se tereti Kovačević isto delo za koje se tereti i u SAD.

"S druge strane, Ministarstvo pravde nije postupilo po dopisu suda da obezebedi preko zamolnice da se sasluša oštećeni Štajnhauer i svedoci", kazao je Borović.

On je dodao da "pošto sud nema podršku ni Ministarstva pravde ni Ministarstva inostranih poslova, istražni sudija je odlučio da postupak odloži na neodređeno vreme".

"Možda je u pitanju sporazum koji naša država pravi sa Amerikancima, a Miladin Kovačević nema ništa protiv toga iako odbrana nije upoznata sa sadržinom tih pregovora", kazao je Borović.

On je napomenuo da država tu ne spasava Kovačevića, već "plaća zbog propusta svojih državnih službenika". Sve ostalo što se tiče Kovačevića je u nadležnosti suda, kazao je Borović i dodao da je krivično pravni položaj njegovog klijenta nepromenjen.

U Ministarstvu pravde Tanjugu je ranije rečeno da je procenjeno da bi saslušanje svedoka moglo da se reši tek po okončanju pregovora Vlade Srbije sa američkim vlastima koji su u toku.

U ministarstvu procenjuju da bi istraga protiv Kovačevića zbog nanošenja teških telesnih povreda Štajnhaueru, koja je zastala zbog nemogućnosti saslušanja svedoka iz SAD, mogla da se nastavi u aprilu pošto se vlasti iz Srbije dogovore sa američkim predstavnicima oko tog slučaja i eventualnog plaćanja odštete Štajnhauerovoj porodici.

Detalji pregovora koji su označeni kao strogo poverljivi, prema najavama iz Vlade, trebalo bi da budu saopšteni po njihovom okončanju.

Ambasada SAD u Beogradu obavestila je ranije sud da je njegov zahtev za neposredno saslušanje svedoka i očevidaca tuče "u proceduri, odnosno na razmatranju".

Drugi opštinski sud je već tri puta preko Ministarstva pravde i Ministarstva spoljnih poslova zatražio od američkih pravosudnih organa, koji takođe vode postupak protiv Kovačevića, da kontaktiraju sa oštećenim Štajnhauerom, kao i drugim svedocima u vezi sa njihovim svedočenjem pred sudom u Srbiji kako bi se izjasnili da li žele da svedoče.

Podsetimo, Kovačevića tužilaštvo Srbije tereti, pored nanošenja teških telesnih povreda Štajnhaueru 4. maja prošle godine, i zbog podstrekivanja na zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje isprave, jer je na taj način pobegao iz Amerike u Srbiju.

Kovačević je uhapšen, kao i bivši generalni konzul Srbije u Njujorku Slobodan Nenadović, 28. oktobra. U međuvremenu im je ukinut pritvor i sada se brane sa slobode.

Početkom oktobra Ministarstvo pravde SAD, putem međunarodne pravne pomoći, dostavilo je Republičkom javnom tužilaštvu Srbije spise u "slučaju Kovačević", a predstavnici SAD insistirali su da se Kovačević vrati u Ameriku kako bi mu se sudilo u toj zemlji.

Drugi opštinski sud sprovodi proširenu istragu protiv Kovačevića i Nenadovića, u odnosu na bivšeg vicekonzula Igora Miloševića protiv koga je istraga okončana krajem oktobra - zbog sumnje da je izdao putnu istravu iako je znao da je Kovačeviću oduzet pasoš.

Američke vlasti sumnjiče Kovačevića za krivično delo koje se prema njihovom zakonu zove "napad prvog stepena" i za koje je predviđena kazna od pet do 25 godina zatvora.

To krivično delo kao takvo ne postoji u krivičnom zakonu Srbije, ali bi se moglo prevesti kao "nanošenje teških telesnih povreda".

Tužilaštvo Srbije pokrenulo je, po sopstvenoj inicijativi, deo postupka protiv Kovačevića koji se odnosi na nanošenje teških telesnih povreda iako se postupak već vodi u SAD jer naša država, prema Ustavu, ne izručuje domaće državljane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: