Znanje i traktor na poklon

Beograd -- Program "Znanje na poklon", uz pomoć donacija preduzeća i poljoprivrednih instituta, obezbedio je zemljoradniku iz Aleksinca traktor i seme kukuruza.

Izvor: B92
Podeli

Radiša Miljković, siromašni zemljoradnik iz sela Ljupten u opštini Aleksinac, pisao je televiziji B92 izamolio da nekako dođe makar i do starog traktora kako bi mogao da obrađuje svoju zemlju i hrani porodicu. Program “Znanje na poklon” Radiši je ispunilo želju.

“Kada bih dobio traktor, mogao bih da uzorem 50 hektara njiva. Tada bi moja petočlana porodica živnula i bili bismo vam večito zahvalni”, napisao je Radiša.

On i sin Dragan su zdravi. Nisu tražili socijalnu pomoć.

Ponudili su da njive koje godinama ne rađaju, ako dobiju traktor, uzoru i poseju da uberu mnogo više kukuruza i žita, na svoju i opštu korist.

Ponuda vredna poštovanja.

Našli su se plemeniti ljudi iz novosadske firme “Agropanonka” i poslali novac za traktor marke “Rakovica” star 39 godina.

Međutim, prodavac Slobodan Jovanović ga je popravio tako da bude kao nov i Radiši posluži bar deset, a možda i sledeći 20 godina.

Odmah posle pogodbe i pljeska dlanom o dlan, Radiša je seo u traktor i dovezao ga u svoje dvorište.

Od instituta za kukuruz u Zemun polju i Novom Sadu dobio je na dar četiri vreće semena kukuruza, najboljeg hibrida, prilagođenih za brdske predele, koji, ako se poseju na vreme i propisno nađubre, mogu da rode brdo kukuruza.

Po izgledu dvorišta vidi se stepen siromaštva Radiše Miljkovića, ali sada stekao se prvi uslov da on za godinu-dve stane na svoje noge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 871 idi na stranu