Pucnjava u školi u Nemačkoj

Berlin, Vinenden, Beograd -- Sedamnaestogodišnjak ubio 9 učenika i 6 odraslih osoba u srednjoj školi u blizini Štutgarta. Policija, posle potere, ubila napadača.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Devet učenika, tri profesora i tri prolaznika ubijeno je kada je naoružani 17-godišnji mladić upao u srednju školu u mestu Vinendenu, na jugozapadu Nemačke, i zapucao. Posle tri i po sata potere, policija je ubila napadača koji se krio u jednoj samousluzi. Sedamnaestogodišnji ubica, poznat policiji od ranije, bivši je đak srednje škole u kojoj je počinio masakr.

Na mesto tragedije, odmah nakon pucnjave, stigla su kola hitne pomoći.

Đaci i nastavnici srednje škole "Albertvil" odmah su evakuisani, a u zgradu su ušle spasilačke ekipe.

Saučešće Merkelove i Kelera

Nemački predsednik Horst Keler i kancelarka Angela Merkel izjavili su saučešće porodicama žrtava današnjeg masakra.

''Ovo je dan tuge za celu Nemačku'', rekla je Merkelova, koja je izrazila duboko saučešće porodicama žrtava.

''S užasom i tugom moja supruga i ja reagovali smo na vest o ovom masakru. Naše misli su sa žrtvama, njihovim porodicama i prijateljima. Mi se s njima, u ovim teškim satima, osećamo duboko povezani'', rekao je Keler, prenose nemački mediji.

Vinenden, inače mirno mestašce od 28.000 stanovnika, nadletali su policijski helikopteri, a građani su upozoreni da ne primaju nepoznate osobe u svoje automobile.

"Oko pola deset ujutru po lokalnom vremenu, muškarac u crnoj maskirnoj uniformi ušao je u školu i počeo da puca unaokolo. Zatim je pobegao u pravcu grada”, saopštio je neimenovani portparol policije.

Prema njegovim rečima, u nasumičnoj pucnjavi veliki broj ljudi je povređen.

Potera za napadačem trajala je tri i po sata. Za stanovnike Vinendena, koji su znali da pomahnitali naoružani ubica luta gradom, bila je to čitava večnost.

U poslednjih sedam godina u nemačkim školama dogodilo se nekoliko pucnjava.

2006. godine maskirani muškarac sa eksplozivnim prslukom na sebi i puškom otvorio je vatru u školi u gradu Emsdetenu, na zapadu zemlje, ranivši 11 osoba pre nego što je počinio samoubistvo.

Aprila 2002. godine u mestu Erfurtu, na istoku Nemačke, napadač je upao u školu i ubio sebe i još 16 osoba.

Mediji: "Dupli identitet" ubice

Tim K., mladić koji je počinio masakr, bio je ''osoba bez osobina'', neupečatljiv, ali frustriran, naveli nemački mediji.

"Mladić nikada ni u jednoj formi nije upadao u oči'', rekao je ministar kulture pokrajine Baden-Virtemberg Helmut Rau, koji je posetio mesto tragedije, navodeći da je ubica očito imao "dupli identitet".

Jedan školski drug ubice kaže, kako je preneo ''Špigel'', da je Tim bio ''teško frustriran'' i sin jedinac, koji nije položio maturu, dok je jedan poznanik porodice, koja se opisuje kao dobro stojeća, rekao da je mladić, izgleda, znao da rukuje oružjem, pošto je njegov otac legalno posedovao 16 komada vatrenog oružja.

U Vinendenu, mestu tragedije, u kojem živi oko 27.000 ljudi, danas vlada tuga, strah, haos i razočarenje, a ceo grad podseća na tvrđavu, opisuju nemački mediji, ukazujući da je bilo angažovano hiljadu policajaca i da su razmere zločina neshvatljive.

''Tako nešto jos nisam doživeo'', rekao je potparol policije.

U opisu same tragedije mediji, pozivajući se na svedoke, javljaju da je Tim K. ćutke prošao kroz vrata škole i ušao u učionicu, a zatim otvorio vatru iz oružja koje je pripadalo njegovom ocu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 871 idi na stranu