Pucnjava u školi u Nemačkoj

Sedamnaestogodišnjak ubio 9 učenika i 6 odraslih osoba u srednjoj školi u blizini Štutgarta. Policija, posle potere, ubila napadača.

Izvor: B92

Sreda, 11.03.2009.

11:02

Default images

Devet učenika, tri profesora i tri prolaznika ubijeno je kada je naoružani 17-godišnji mladić upao u srednju školu u mestu Vinendenu, na jugozapadu Nemačke, i zapucao. Posle tri i po sata potere, policija je ubila napadača koji se krio u jednoj samousluzi. Sedamnaestogodišnji ubica, poznat policiji od ranije, bivši je đak srednje škole u kojoj je počinio masakr.

Na mesto tragedije, odmah nakon pucnjave, stigla su kola hitne pomoći.

Đaci i nastavnici srednje škole "Albertvil" odmah su evakuisani, a u zgradu su ušle spasilačke ekipe. Vinenden, inače mirno mestašce od 28.000 stanovnika, nadletali su policijski helikopteri, a građani su upozoreni da ne primaju nepoznate osobe u svoje automobile.

"Oko pola deset ujutru po lokalnom vremenu, muškarac u crnoj maskirnoj uniformi ušao je u školu i počeo da puca unaokolo. Zatim je pobegao u pravcu grada”, saopštio je neimenovani portparol policije.

Prema njegovim rečima, u nasumičnoj pucnjavi veliki broj ljudi je povređen.

Potera za napadačem trajala je tri i po sata. Za stanovnike Vinendena, koji su znali da pomahnitali naoružani ubica luta gradom, bila je to čitava večnost.

U poslednjih sedam godina u nemačkim školama dogodilo se nekoliko pucnjava.

2006. godine maskirani muškarac sa eksplozivnim prslukom na sebi i puškom otvorio je vatru u školi u gradu Emsdetenu, na zapadu zemlje, ranivši 11 osoba pre nego što je počinio samoubistvo.

Aprila 2002. godine u mestu Erfurtu, na istoku Nemačke, napadač je upao u školu i ubio sebe i još 16 osoba.

Mediji: "Dupli identitet" ubice

Tim K., mladić koji je počinio masakr, bio je ''osoba bez osobina'', neupečatljiv, ali frustriran, naveli nemački mediji.

"Mladić nikada ni u jednoj formi nije upadao u oči'', rekao je ministar kulture pokrajine Baden-Virtemberg Helmut Rau, koji je posetio mesto tragedije, navodeći da je ubica očito imao "dupli identitet".

Jedan školski drug ubice kaže, kako je preneo ''Špigel'', da je Tim bio ''teško frustriran'' i sin jedinac, koji nije položio maturu, dok je jedan poznanik porodice, koja se opisuje kao dobro stojeća, rekao da je mladić, izgleda, znao da rukuje oružjem, pošto je njegov otac legalno posedovao 16 komada vatrenog oružja.

U Vinendenu, mestu tragedije, u kojem živi oko 27.000 ljudi, danas vlada tuga, strah, haos i razočarenje, a ceo grad podseća na tvrđavu, opisuju nemački mediji, ukazujući da je bilo angažovano hiljadu policajaca i da su razmere zločina neshvatljive.

''Tako nešto jos nisam doživeo'', rekao je potparol policije.

U opisu same tragedije mediji, pozivajući se na svedoke, javljaju da je Tim K. ćutke prošao kroz vrata škole i ušao u učionicu, a zatim otvorio vatru iz oružja koje je pripadalo njegovom ocu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: