Crkva uputila predlog premijeru

Beograd -- Tradicionalne crkve i verske zajednice uputile su premijeru Mirku Cvetkoviću primedbe na 13 članova Predloga zakona protiv diskriminacije, saznaje B92.

Izvor: B92, Beta, Blic, Tanjug
Podeli

One traže da se izbrišu članovi 18 i 21, koji garantuju promenu vere ili uverenja, odnosno proglašavaju seksualnu orijentaciju za privatnu stvar. Izvor agencije Beta u Vladi Srbije rekao je da izmene Predloga zakona protiv diskriminacije mogu biti unete u taj akt samo ako ne menjaju njegov duh i suštinu.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljaić kazao je Tanjugu da te primedbe verskih zajednica pažljivo analiziraju predstavnici Ministarstva, kao i eksperti koj su ranije radili na izradi pomenutog zakonskog akta, da bi se, kako je najavio, Vlada o njemu izjasnila na sednici koja će biti održana u petak, umesto u četvrtak.

Primedbe na Zakon uputile su: Srpska pravoslavna crkva, Katolička crkva, Islamska zajednica Srbije, Evangelička crkva, Hrišćanska reformatska crkva, Hrišćanska evangelička crkva i Jevrejska zajednica Srbije.

Blic: Zakon - ako ne bude suštinskih izmena

Vladajuća koalicija spremna je da usvoji Zakon o zabrani diskriminacije samo ako ne bude suštinskih izmena u tekstu, piše "Blic".

Izvor "Blica" iz Vlade navodi da će, pre nego što opet upute Zakon u skupštinsku proceduru, ipak sačekati današnju sednicu Sinoda SPC, na kojoj bi trebalo da se raspravlja o spornom zakonskom tekstu.

"Zakon do kraja aprila"

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da se usvajanje Zakona o sprečavanju diskriminacije očekuje do kraja aprila.

U razgovoru sa ambasadorkom Australije u Beogradu Kler Birgin, Slavica Đukić-Dejanović je navela da je taj zakon značajan za liberalizaciju viznog režima za građane Srbije, saopšteno je iz srpskog parlamenta.

Šefica poslaničke grupe ZES Nada Kolundžija kaže za "Blic" da će ta poslanička grupa glasati za usvajanje Zakona o zabrani diskriminacije kada bude vraćen u skupštinsku proceduru samo ukoliko Zakon ne bude suštinski izmenjen.

"Glasaćemo za taj zakon samo ako budu otklonjene određene nedoumice, ali ne smeju da menjaju ništa što bi izmenilo zaštitu od diskriminacije ijedne od grupa", navodi Nada Kolundžija.

Šefica poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić takođe najavljuje da će ta poslanička grupa podržati Zakon ako ne pretrpi suštinske izmene.

"Suštinskih izmena ne sme da bude jer to ruši duh Zakona, o kome je pozitivno mišljenje dala Venecijanska komisija Saveta Evrope", kaže Grubješićeva.

Socijalisti su, tvrde iz te partije za "Blic", načelno "za", iako je šef poslanika SPS-a Branko Ružić onog dana kada je sporni zakonski tekst povučen rekao da podržavaju stavove crkve.

HRV: Usvojiti zakon

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava “Hjuman rajts voč” (HRV) zatražila je od srpskih vlasti da osiguraju da se u Skupštini Srbije usvoji Zakon protiv diskriminacije, podsećajući da se Srbija na međunarodnom planu obavezala da će da spreči sve oblike diskriminacije.

"Vlada Srbije treba da omogući da se usvoji Zakon protiv diskriminacije i spreči pokušaje usmerene ka tome da se odloži njegovo usvajanje", kaže se u pismu koje je potpredsedniku Vlade Srbije Božidaru Đeliću uputio Boris Ditrih, iz programa "Hjuman rajts voča" za zaštitu prava homoseksualaca, biseksualaca i transseksualaca.

Organizacija smatra da Skupština Srbije treba što pre da raspravlja o usvajanju zakona, ukazavši da se Srbija na međunarodnom planu obavezala da će da spreči sve oblike diskriminacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 103 idi na stranu