Naplaćivanje ginekologa na porođaju

Beograd -- Ginekološko-akušerska klinika "Narodni front" predložila je Ministarstvu zdravlja da se prisustvo izabranog lekara na porođaju ubuduće naplaćuje 20.000 dinara.

Izvor: B92
Podeli

Od toga bi ginekolog koji porađa dobijao pola. Tome su se usprotivili članovi građanske inicijative "Majka hrabrost", koji smatraju da bi se tako legalizovala već postojeća korupcija. Ministar zdravlja Tomica Milosavljević, međutim, kaže da bi ta, kako je rekao, dodatna usluga, upravo pomogla u borbi protiv korupcije i najavio njenu primenu od 1. juna.

Iako se o korupciji pri porođajima samo nagađalo, praksa u zapadnim zemljama govori da je normalno da trudnicu porađa lekar koji je trudnoću i pratio. Na primer, u Velikoj Britaniji trudnice koje imaju normalnu trudnoću mogu da izaberu i da se porađaju kod kuće uz prisustvo babice.

Međutim, u klinikama u Srbiji od 1. juna, prema rečima ministra zdravlja, prisustvo lekara koje trudnica izabere naplaćivaće se jer to inače nije dozvoljeno već trudnice treba da porađa dežurni akušer.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević smatra, međutim, da je predlog dobar i najavljuje njegovu primenu. On je ocenio i da će ta, dopunska usluga, pomoći u borbi protiv korupcije jer se, kako je rekao, novac lekarima više neće davati "na ruke".

"Svaka trudnica u ovoj zemlji ima pravo da u zdravstvenom sistemu Srbije dobije brigu od kada zatrudni - sve vreme trudnoće i kada se porodi i posle, i da je ne košta baš ništa", kaže on.

"Dopunska stvar je - ako vi odlučite da hoćete da birate neki svoj poseban komfor. Onda on ima svoju cenu, a od 1. juna ona će da bude plaćena na kasi bolnice, sa fiskalnim računom", kaže Milosavljević.

Stav direktora GAK "Narodni front", koji je pokrenuo tu inicijativu, o kritikama predloga B92 nije uspeo da dobije jer je u njegovom kabinetu rečeno da je na odmoru, a da nikoga nije ovlastio da daje izjave.

"Ozakonjena korupcija"

Građanska inicijativa "Majka hrabrost" pozdravlja zabranu lekarima da nezakonito dolaze van radnog vremena da porađaju tzv. svoje pacijentkinje jer je to do sada bio izvor korupcije, ali protestuje protiv ideje da se ta vrsta usluge ubuduće zvanično naplaćuje.

Kako za B92 objašnjava njihova predstavnica Branka Stamenković, to predstavlja legalizaciju već postojeće korupcije u porodilištima.

“S obzirom na to da je opštepoznato, i to je javna tajna, da je neka nezvanična cena za potplaćivanje lekara u 'Narodnom frontu' 500 evra, mi smatramo da nijedan lekar neće dolaziti za jednu petinu tog iznosa, za nekih 10.000 dinara”, kaže ona.

“U slučaju da Ministarstvo prihvati ovaj predlog, imaćemo situaciju da žena mora da plati i 500 evra lekaru u džep kao mito, plus 20.000 dinara bolnici, koja kao da se maltene ugrađuje u sve to. Imaćemo jednu legalizaciju korupcije”, ocenjuje Stamenkovićeva.

Organizacija "Majka hrabrost" ocenila je da bi umesto toga trebalo pooštriti kvalitet usluga u porodilištima, tako da porodilje imaju podjednako poverenje u svakog državnog ginekologa.

U suprotnom, samo se povećava broj vanstandardnih usluga, čime se, kako kaže Branka Stamenković, samo eksploatiše strah trudnih žena. “Mi imamo situaciju u kojoj se strah od bola naplaćuje 10.000 do 12.000 za epiduralnu anesteziju", kaže ona.

"Strah od toga da ćete biti u nekoj nemoćnoj situaciji eksploatiše se naplaćivanjem cene od dve do 15.000 dinara za prisustvo oca ili neke druge osobe porođaju. Strah od nehigijene naplaćuje se sa više hiljada dinara dnevno za apartman, recimo u 'Narodnom frontu'”, podseća ona.

“I kad vi sada saberete sve te cifre, pa na to dodate još i nezvanične troškove, vi dolazite do cifre u kojoj se, recimo, u Nemačkoj možete poroditi u uslovima hotela sa pet zvezdica”, kaže Stamenkovićeva.

Ona smatra i da svakoj trudnici koja dolazi u porodilište treba dozvoliti da ima pratnju jedne osobe besplatno, bez uslova vađenja briseva i drugih analiza i bez bilo kakvih drugih uslovljavanja, s obzirom na to da je to standard u svetu.

Više detalja o ovom problemu možete čitati na Blogu B92, gde Branka Stamenković piše o stanju u porodilištima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu