Povučen antidiskriminacioni zakon

Beograd -- Vlada Srbije povukla je predlog Zakona protiv diskriminacije, poslat Skupštini za sutrašnje zasedanje, na zahtev Srpske pravoslavne crkve, saznaje B92.

Izvor: B92, FoNet
Podeli

Kako B92 saznaje, Zakon o zabrani diskriminaciji, koji je Vlada Srbije uputila Skupštini na usvajanje, povučen je iz procedure na zahtev Srpske pravoslavne crkve, koja je tražila i dobila zamenu člana 18, koji se odnosi na verska uverenja, a protivi se i članu 21, koji zabranjuje diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije.

Predlog zakona o borbi protiv diskriminacije, osim što je neophodan uslov za ulazak u Evropsku uniju, uslov je i za stavljanje Srbije na "belu šengensku listu", ali je takođe sistemski zakon koji treba da spreči diskriminaciju u najrazličitijim oblastima kako bi građani uspešnije ostvarivali svoja prava.

“Diskriminacija postoji ako se postupa protivno načelu slobodnog ispoljavanja vere ili uverenja, odnosno ako se licu ili grupi lica uskraćuje pravo na sticanje, održavanje, izražavanje i promenu vere ili uverenja, kao i pravo da privatno ili javno iznese svoja uverenja, u skladu sa zakonom”, glasio je, bar do danas, član 18. predloga.

Član 21. predloga glasi: “Rodni identitet i seksualna orijentacija je privatna stvar i niko ne može biti pozvan da se javno izjasni o svom rodnom identitetu i seksualnoj orijentaciji. Svako ima pravo da izrazi svoj rodni identitet i seksualnu orijentaciju, a diskriminatorsko postupanje zbog izražavanja rodnog identiteta i seksualne orijentacije je zabranjen".

“Sloboda izražavanja rodnog identiteta i seksualne orijentacije odnose se i na slučajeve transseksualnosti”, stoji u predlogu.

Inače, kao posebne kategorije u zakonu se navode oblici diskriminacije prema nacionalnoj i verskoj pripadnosti, starosnom dobu, kao i diskriminacija prema seksualnim razlikama.

Zakon takođe treba da štiti ravnopravnost polova, a predviđa i borbu protiv diskriminacije u obrazovanju ili na radnom mestu.

Iako postoje ustavne garancije za zaštitu od diskriminacije, u Srbiji ne postoji sveobuhvatni zakon o zabrani diskriminacije.

Taj zakon se čeka četiri godine, Vlada ga je usvojila krajem februara, a zakon je u nadležnosti Ministarstva rada i socijalne politike.

Osim povučenog predloga zakona o zabrani diskriminacije, Vlada Srbije predložila je da se na dnevnom redu sednice nađu i predlozi zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kao i predlog zakona o potvrđivanju Konvencije o visokotehnološkom kriminalu.

Taj set zakona je jedan od preduslova za ukidanje viza EU za građane Srbije.

Ministarstvo: Bez promene predloga

Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić rekao je, gostujući u vestima TV B92, da je predlog zakona protiv diskriminacije sačinjen prema najvišim standardima.

Predlog je prošao sve procedure usvajanja u Vladi, ministarstvima, kao i skupštinskim odborima, podsetio je Karadžić.

On je rekao da Mininistarstvo za ljudska prava neće dopustiti da se predlog sada promeni, već će insistirati na usvajanju u predloženom obliku.

“Nijedan pojedinac ili grupa nema mogućnost da menja proceduru po kojoj se donose zakoni”, poručio je Karadžić.

Osuda povlačenja predloga

Liberalno-demokratska partija i pojedine nevladine organizacije osudule su povlačenje antidiskriminacionog zakona iz skupštinske procedure.

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović ocenio je da je odluka Vlade Srbije skandalozna i najavio da će ta stranka iskoristi sva politička i pravna sredstva da Srbija bez odlaganja dobije zakon, koji će sprečavati i kažnjavati diskriminaciju.

"Od danas je očigledno da u srpskom društvu postoji opasnost da se, daleko od očiju javnosti, donose odluke i povlače zakoni koji treba da od ove zemlje naprave normalno mesto za život", istakao je Jovanović u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, javnost mora da zna da su, pod pritiskom pojedinih ministarstava, u samom predlogu zakona već ublažene neke odredbe koje štite ravnopravnost građana i, posebno, neutralnost države i odvojenost države i crkve.

Ukoliko u međuvremenu u predlog zakona budu unete odredbe koje obesmišljavaju garancije ljudskih prava ili ugrožavaju ravnopravnost građana, LDP će pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom, navodi se u izjavi Jovanovića.

Koalicija protiv diskriminacije je najoštrije osudila povlačenje Zakona protiv diskriminacije iz procedure u Skupštini Srbije, kaže se u saopštenju ove alijanse.

Koalicija poziva Vladu da zakon vrati u proceduru i da ga Skupština usvoji u neizmenjenom obliku, s obzirom na to da Ustav Srbije predviđa odvojenost crkava i verskih zajednica od države.

Podsetimo, članice Koalicije protiv diskriminacije su: Centar za unapređenje pravnih studija, Švedski Helsinški odbor za ljudska prava, Gej-strejt Alijansa, Inicijativa mladih za ljudska prava, Anti-trafiking centar i Mreža odbora za ljudska prava.

Odluku vlade večeras su osudili i Žene u crnom, Centar za razvoj civilnog društva i Koalicija za sekularnu državu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 103 idi na stranu