Poskupljuje kablovska televizija

Kablovski operater SBB povećao je mesečnu pretplatu za kablovsku televiziju u rasponu od 4,2 do 33,85 odsto, a poskupljenje najavljuju i drugi operateri.

Izvor: B92

Nedelja, 01.03.2009.

00:54

Default images

Kod SBB-a, koji je dominantan operater na tržištu, nova cena od danas iznosi 745 dinara sa porezom na dodatu vrednost u Beogradu, Novom Sadu, Vrbasu, Kuli, Požarevcu, Novom Pazaru, Trsteniku, Vrnjačkoj banji, Arilju, Ivanjici i Kragujevcu.

Mesečno održavanje koštaće 609 dinara u filijalama SBB-a u Šapcu, Somboru, Užicu, Zrenjaninu, Vršcu, Kruševcu, Boru, Valjevu, Kikindi, Čačku, Kraljevu, Nišu, Pirotu i Leskovcu.

Republička agencija za telekomunikacije (Ratel) je SBB-u dala odobrenje da i u tim gradovima poveća cenu na 745 dinara od 1. novembra 2009. godine.

Cena SBB-a do sada se kretala u rasponu od 455 do 715 dinara.

Operater PTT je obavestio korisnike u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu da će im kablovska televizija od februara poskupeti na 578 dinara, poskupeo je i Kopernikus, a kako kažu u Ratelu, povećanje cena su najavili i Radijus vektor, KDS Novi Sad i Ikom.

Tim operaterima ne treba odobrenje da bi podigli cene, jer Ratel odobrava samo promenu cena dominantnog operatera na tržištu.

Radijus vektor će prema novom cenovniku koji se primenjuje od 1. marta za osnovni paket naplaćivati od 397 dinara u Babušnici do 742 dinara sa PDV-om u Beogradu, a od marta će poskupeti i KDS Novi Sad.

Ikom sada naplaćuje mesečno održavanje 410 dinara u Grockoj, Vinči i Vrčinu i 500 dinara u Beogradu, a Ratelu je prijavio da će poskupeti od 1. aprila.

Prema podacima Ratela o tržištu u 2007. godini, pored SBB-a, koji ima dominantan položaj na tržištu, firme sa značajnim tržišnim udelom su i PTT sa 12,1 odsto i IKOM sa 7,5 odsto.

Kako navode u Ratelu, kriterijumi koji su uzeti u obzir prilikom odlučivanja o poskupljenju su troškovi SBB-a, stopa inflacije, kursa dinara, bruto domaćeg proizvoda, kao i nivo kvaliteta programa i pregled prigovora korisnika, navode u Ratelu.

Opravdanost cena se utvrđuje na osnovu Troškovnog modela utvrđivanja cena, koji se primenjuje od ove godine, dok se ranije opravdanost cena utvrđivala na osnovu poređenja sa cenama u zemljama regiona.

Na pitanje da li će Ratel preispitivati opravdanost cena i da li se može dogoditi da ta agencija naloži snižavanje cena, u Ratelu kažu da je to moguće, ali ne na osnovu promene pojedinačnih faktora koji utiču na cene.

"Revizija cena može da se izvrši i u pravcu snižavanja, ukoliko se naknadnim proverama, a po dostavljanju godišnjih finansijskih izveštaja za prethodnu godinu, kao i dokaza o pogoršavanju kvaliteta usluga, utvrdi da se promenilo činjenično stanje koje je dovelo do prethodne odluke o ceni", navodi se u saopštenju Ratela.

"Ne može se dogoditi da prodajna cena usluga automatski varira sa rastom stope inflacije i linearno prati kretanje kursa", kaže se.

U Ratelu kažu da nadzorom cena žele da spreče firme da prihodima od delatnosti u kojima su dominantne na tržištu finansiraju pružanje drugih usluga.

"Uloga Ratela je da spreči cenovno subvencionisanje između različitih usluga operatora, čija je jedna od usluga predmet kontrole", navode u Ratelu.

U Ratelu napominju da ta agencija ima ovlašćenje da kontroliše dominantne operatere da bi stvorila uslove za formiranje cena koji bi važili da na tržištu postoji konkurencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: