Zakon (ne)će poboljšati bezbednost

Nacrt zakona o bezbednosti saobraćaja na sledećoj sednici Vlade. Uprkos kritikama, u policiji očekuju da bi zakon mogo da stupi na snagu za dva do tri meseca.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 01.03.2009.

10:15

Default images

Posle više od četiri godine rasprava, tokom kojih je na putevima u Srbiji nastradalo preko četiri hiljade ljudi, Vladi Srbije napokon je dostavljen nacrt novog zakona o bezbednosti saobraćaja. Ovaj nacrt zakona koji je sačinio MUP Srbije već je doživeo kritike da će sva odgovornost biti svaljena na vozače.

Kazneni poeni u vozačkoj dozvoli, zabrana korišćenja mobilnog telefona osim sa slušalicom u jednom uhu za vozače, kažnjavanje na osnovu snimka - samo su neke od novina koje očekuju vozače u Srbiji kada se donese novi zakon o bezbednosti u saobraćaju.

Takođe, nacrt predviđa i znatno ograničenje brzine, posebno u naseljenim mestima, kao i pooštravanje kazni za prekoračenja.

Pred ministrima se nalazi predlog koji je sačinio MUP Srbije i koji se u pojedinim odredbama razlikuje od zakona koji su još 2005. godine usaglasila nadležna ministarstva i predstavnici struke.

Dok su se predlozi menjali i usaglašavali, na putevima Srbije poginulo je mnogo ljudi - u prva dva meseca 2009. godine čak 85.

“Ta odgovornost svakako postoji i može se smatrati političkom odgovornošću. Svi instituti koji su bili predviđeni zakonom iz 2005. godine, su uglavnom implementirani i preuzeti, samo alati kojim ti instituti treba da se sprovedu su upodobljeni ekonomskim i društvenim uslovima u Republici Srbiji”, objašnjava načelnik Odeljenja za kontrolu i regulisanje saobraćaja u MUP-u Srbije, Vladimir Rebić. “Novina je da se uvodi odgovornost najviših državnih organa, da se uvode kazneni poeni koje će izricati postupajući sudija za prekršaje”, navodi on.

"Želimo da bezbednost u saobraćaju bude daleko bolja nego što jeste i zbog toga je bitno da ovaj zakon što pre prođe", rekao je direktor policije Milorad Veljović.

On je naveo da je bitno da deo novca od naplata kazni zbog saobraćajnih prekršaja koristi MUP Srbije, ali je dodao da ta sredstva ne bi bila korišćena za plate nego za poboljšanje uslova rada saobraćajne policije.

Aktuelnim predlogom MUP-a nisu zadovoljni u Komitetu za bezbednost saobraćaja i kažu da se ovakvim rešenjem sva odgovornost svaljuje na vozače.

Direktor Komiteta Damir Okanović tvrdi da se zakon ne može popraviti ni amandmanima jer ta organizacija ima primedbe na 70-ak strana.

“Zaista nikom nije jasno zašto je nacrt koji su još 2005. godine sačinili i predstavnici struke i predstavnici ministarstava, a koji je dobio najviše ocene i domaćih i međunarodnih institucija, čeka toliko dugo“, kaže Okanović.

“S obzirom na čudan način izrade nacrta MUP-a, mi ne možemo da komentarišemo kako taj nacrt izgleda. Mi smo videli verziju iz avgusta 2008. godine koji je objavljen na sajtu MUP-a i to je nacrt koji nije dobio apsolutno nikakvu saglasnost stručnjaka iz te oblasti“, tvrdi on.

Važnu ulogu u poboljšavanju uslova u saobraćaju imaće i auto škole. Loši vozači vraćaće se u školske klupe, a predviđene su četiri vrste obuke - početna, rifreš, korektivna i napredna.

Rifreš obuka služiće za osvežavanje znanja kroz dodatne časove za vozače koji dugo nisu upravljali vozilom.

Korektivna obuka podrazumeva da se svi učesnici u saobraćaju koji sakupe negativne poene edukuju kako ne bi pravili iste greške.

“Mi ćemo i dalje raditi svoj posao. Moraćemo da svoje kandidate naučimo da voze , a sve ostalo kasnije u saobraćaju, teško je reći – odgovornost postoji, ali je teško reći da li to baš tako treba”, smatra Miomir Popović, instruktor auto škole Luks.

“Sama odgovornost i sam strah od kazni ili povratak ponovo u auto školu ili ponovnog troška doprineće, međutim pitanje je mentaliteta našeg naroda”, ocenjuje Popović.

Novi zakon odnosiće se i na pešake pa tako između ostalog neće smeti da ulicom slušaju muziku na oba uha, već će jedno uvek morati da bude slobodno za zvučna upozorenja.

U MUP-u Srbije očekuju da njihov predlog zakona bez većih problema prođe Vladinu i Skupštinsku proceduru i na snagu stupi za dva do tri meseca.

Uvereni su da će broj poginulih na putevima koji je 2008. godine dostigao 897 narednih godina biti znatno manji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: