Mrkonjić: Sutra počinju radovi

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić najavio je za sutra početak radova na svih 12 lokacija na putnom i železničkom Koridoru 10.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 28.02.2009.

10:57

Default images

Na tim gradilištima, od kojih su četiri već u funkciji, biće uposleno oko 45.000 radnika, čime će država na pravi način pokazati kako se bori protiv recesije, "koja će upravo na tom projektu biti i slomljena", rekao je Mrkonjić u intervjuu Tanjugu.

Za te radove predviđeno je 380 miliona evra, od kojih je 120 obezbeđeno iz domaćih sredstava, a 260 iz međunarodnih kredita.

Prema oceni Mrkonjića, dokaz da je taj projekat izuzetno dobar i značajan predstavlja i interesovanje međunarodnih banaka da ulažu u Koridor 10.

On je najavio da bi za realizaciju tog projekta tokom godine trebalo da stigne milijardu i po evra međunarodnih kredita.

"Punom parom već radimo na mostu 'Beška', na obilaznici oko Begrada, na mostu 13 kod Orlovače i na deonici dugoj 21 kilometar između Levosoja i Preševa", naglasio je Mrkonjić.

Sutra će, prema njegovim rečima, započeti izgradnja dve deonice po 10 kilometara autoputa od Horgoša i od Novog Sada, kao i osam petlji na tom putu.

Radiće se i na izgradnji "Žeželjevog mosta u Novom Sadu, a započeta je i izgradnja dva tunela i nekoliko kilometara puta prema Bugarskoj granici.

Na železničkom koridoru biće izgrađen deo pruge između Batajnice i Golubovaca (24 km), kao i između Jovca i Ćuprije (10,5 km), sa mostom preko Morave, dužine 320 metara.

Mrkonjić je precizirao da svi ti radovi treba da budu završeni do 1. juna iduće godine, sem "Žeželjevog mosta" u Novom Sadu, koji bi trebalo da bude gotov do 2011. godine.

Prema njegovim rečima, ukupno će ove godine biti urađeno 50 kilometara autoputa i započeto još toliko.

On je najavio da će iduće nedelje biti raspisani tenderi za dve deonice, od Horgoša i od Novog Sada.

Već se, prema njegovim rečima, radi priprema eksproprijacije za obilaznicu oko Beograda, od Batajnice do Dobanovaca, kao i kompletna projektna nedostajuća dokumentacija za ceo Koridor.

"Do 1. juna imaćemo uređene sve projekte i izvršenu eksproprijaciju na celoj trasi", obećao je Mrkonjić i istakao da je Vlada dala saglasnost na taj program, a da je sa njim upoznata i Skupština.

Grčka blokira izgradnju autoputa

Evropska komisija u Skoplju saopštila je da odustaje od finansiranja Koridora 10 kroz Makedoniju zbog prigovora Grčke.

Investicija od koje srpska Vlada uprkos krizi ne odustaje je izgradnja panevropskog Koridora 10. Ideja je prestići rivalski autoput koji grade Rumunija i Bugarska i evropske kamiondžije usmeriti na prolazak kroz Srbiju.

Međutim, ovaj plan mogla bi da ugrozi odluka Evropske komisije da odustane od izgradnje dela Koridaora 10 kroz Makedoniju.

Makedonija sada treba da traži druge izvore za finansiranje izgradnje Koridora 10 kroz svoju teritoriju.

Nakon odluke vlade premijera Nikole Gruevskog da deo autoputa koji treba da poveže Beograda sa Atinom, preko Skoplja, nazove “Aleksandar Makedonski” prvo je reagovala Grčka koja je sa 50 miliona evra trebalo da bude glavni finansijer.

Vlada u Atini je izvršila pritisak i na Brisel da odustane od finansiranja projekta za koji je iz evropskih fondova bilo obezbeđeno 27 miliona evra.

Odluka makedonske vlade imala je posledice u odnosu na finansiranje, tako da će sredstva koja su bila obezbeđena sada morati da se traže u drugim izvorima, rekao je u Skoplju Džonatan Sil, direktor za transport i veze u Evropskoj komisiji.

Brisel je tako vladi u Skoplju jasno stavio na znanje da je u ovom slučaju na strani zvanične Atine, te da pomenutu odluku vlade Nikole Gruevskog smatra još jednom nepotrebnom provokacijom.

Makedonska vlada je, nakon prve reakcije grčkog premijera Kostasa Karamanlisa da neće finansirati projekte u susednim zemljama koje se služe provokacijama, saopštila da sama izgradnja autoputa od srpske do grčke granice nije ugrožena, te da će pronaći potrebna sredstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: