Pomoć za centralnu i istočnu Evropu

Zemlje centralne i istočne Evrope dobiće od međunarodnih finansijskih institucija 24,5 milijardi dolara pomoći za prevazilaženje ekonomske krize.

Izvor: B92

Subota, 28.02.2009.

01:31

Default images

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investiciona banka (EIB), Evropski investicioni fond (EIF) i Grupa Svetska banka (SB) pokrenule su zajednički Akcioni plan čija sredstva će biti namenjena podršci i zajmovima regionalnim bankarskim sektorima.

Kako se navodi na sajtu EBRD-a, cilj tog projekta biće mobilizacija i angažovanje finansijskih resursa u regionu, koordinacija podrške državnim bankama i otvaranje dijaloga između privatnog i državnog sektora u državama koje su najteže pogođene ekonomskom krizom.

Sama EBRD izdvojiće do šest milijardi evra u naredne dve godine koji će biti namenjeni investicijama i obezbeđivanju instrumenata za prevazilaženje izazova krize.

EIB već obezbeđuje 5,7 milijardi evra za pozajmice, a do 2010. godine očekuje se da će staviti na raspolaganje još toliko novca, ukpuno 11 milijardi evra.

Svetska banka garantovaće podršku bankarskom sektoru u regionu sa 7,5 milijardi evra. Sve te institucije odobravaće sredstva koja su potrebna državama regiona centralne i istočne Evrope u skladu sa svojim procedurama.

Akcioni plan pokreće se kako bi se pre svega pomoglo državama centralne i istočne Evrope u prevazilaženju posledica svetske ekonomske krize.
U tom kontekstu ističe se neophodnost brze i koordinisane aktivnosti svih učesnika centralnih banaka, vlasti, bankarskih grupa i evropskih institucija.

Navodi se da pojedinačni odgovori na krizu vlada i centralnih banaka verovatno neće biti dovoljni, zbog obima krize.

Zbog svega toga neophodan je regionalan i koordinisan pristup, iako postoje razlike među samim zemljama kao i u njihovoj spremnosti da izađu na kraj sa problemima.

Poljskoj i Češkoj nije potrebna spoljna pomoć

Poljska i Češka računaju da njima neće biti potrebna pomoć iz paketa od 24,5 milijarde evra koju su za region Srednje i Istočne Evrope obećali Svetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka.

Prve su se oglasile sinoć najveće češke banke, Česka sporžitelna koja ima najviše klijenata fizičkih lica i Komerčnji banka kod koje su krupna preduzeća, da im pomoć ne treba.

"Bankarskom sistemu u Češkoj nikakva spoljna pomoć nije potrebna", rekao je šef Česke sporžitelne Gernot Mitendorfer.

"Komerčnji banka ima dovoljno kapitala, likvidnost i profitabilnost. Nikakvu pomoć ne planiramo da uzmemo", saopštila je ta češka banka.

Za pravo češkim bankama da njihov sistem nije toliko pogođen finansijskom krizom daju poslovni rezultati, gde su najveće banke ostvarile ponovo rekordnu dobit prošle godine.

"Naših 45 godina komunizma su u stvari bile premanentna ekonomska kriza. Mi smo naučili kako da se iz toga izvučemo. Naši političari jasno su sada na vreme rekli da nas čekaju samo težak rad i mršave godine. Ponovo moramo da naučimo da je izvor prosperiteta težak, pošten rad", kazao je u intervju nemačkim medijima poljski premijer Donald Tusk.

Pomoć Srednjoj i Istočnoj Evropi pozdravili su ipak i zvanična Varšava i Prag i analitičari, jer računaju da taj signal stare Evrope i sveta novoj Evropi neće dopustiti da bankrotira i zaustavi pad poverenja investitora u region kao celinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: