Abas očekuje pomoć za Gazu

Sredstvima za obnovu pojasa Gaze trebalo da bi da upravlja Palestinska uprava, a ne Hamas, složili su se palestinski predsednik Mahmud Abas i Havijer Solana.

Izvor: Beta

Subota, 28.02.2009.

17:39

Default images

Donatorska konferencija za pojas Gaze biće održana u ponedeljak u Egiptu. "Očekujemo od konferencije u Šarm el-Šeiku brzu međunarodnu pomoć svih strana kako bi se obnovio pojas Gaze i... jedinstven mehanizam preko Palestinske uprave u saradnji sa međunarodnim institucijama", rekao je palestinski predsednik na konferenciji za novinare u Ramali.

Visoki predstavnik EU Havijer Solana, koji je u Ramali boravio u okviru turneje po Bliskom istoku uoči konferencije, rekao je da misli da "nije potreban novi mehanizam" i da je "postojći mehanizam najefikasniji za upućivanje novca".

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku izrazio je nadu da će konferencija, koja će okupiti predstavnike više od 70 zemalja, biti prilika da se "svima pošalje poruka međunarodne zajednice".

"Cilj za koji se zalažemo je i dalje... dve države (izraelska i palestinska) i brz početak procesa koji će dovesti do mira", rekao je Solana.

Abas i Solana su, takođe, izrazili nadu da će buduća izraelska vlada "podržati viziju dve države".

Na donatorskoj konferenciji za Gazu u ponedeljak očekuje se da će učestvovati generalni sekretar UN Ban Ki Mun i državna sekretarka SAD Hilari Klinton.

Palestinci će tom prilikom tražiti 2,8 milijarde dolara za obnovu pojasa Gaze, za saniranje posledica izraelske ofanzive, u kojoj je poginulo više do 1.300 ljudi.

U Rijadu, u Saudijskoj Arabiji, danas bi trebalo da se održi sastanak ministara arapskih zemalja posvećen obnovi Gaze.

Egipat, Saudijska Arabija i EU vide palestinsko pomirenje kao jedan od ključnih uslova za okončanje izraelsko-egipatske blokade Gaze i mogući nastavak izraelsko palestinskih mirovnih pregovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: