Gregorijan: Odluka na tužiocu

Tužilac odlučuje šta dalje sa izveštajem Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA) protiv Milorada Dodika, kaže v.d. visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan.

Izvor: B92

Subota, 28.02.2009.

14:41

Default images

Gregorijan ističe da istraga o kojoj se sada mnogo govori, traje još od 2007. godine, i da je pitanje toka procesa da li je direktor SIPE video i parafirao izveštaj ili nije i kako je on otpremljen u tužilaštvo BiH.

"Ali, niko ne može reći da je iznenađen time što je izveštaj završen. Želim naglasiti da nikakve tužbe nisu iznesene. Tek sada tužilac može analizirati izveštaj SIPE i odlučiti šta dalje", rekao je Gregorijan "Dnevnom avazu".

On je dodao da je uloga međunarodne zajednice u svemu da postupak bude proveden u skladu sa zakonom.

Vršilac dužnosti visokog predstavnika u BiH kaže da nije upoznat s sadržinom tog izveštaja i da ga ne zanima.

"Ono što je moj posao jeste da osiguram da svi poštuju zakone, a to se odnosi i na izabrane zvaničnike. Dodik nije jedini koji je pod istragom. Svi znamo da su pod istragom i federalni premijer Nedžad Branković i neki članovi njegove vlade.

Takođe, istražuju se i neki članovi Saveta ministara BiH", rekao je Gregorijan.

On je naglasio da je Savet za implementaciju mira (PIK) u više navrata izrazio zabrinutost ne samo zbog ponašanja premijera RS Milorada Dodika, nego i drugih političara u BiH.

"PIK je ukazao šta je neprihvatljivo i šta se neće i ne može tolerisati. Međunarodna zajednica i dalje u svojim rukama ima ovlaštenja i očekivao bih da ih iskoristi ako se nešto desi", rekao je Gregorijan.

Komentarišući Dodikovu izjavu da se Srbi više nikada neće vratiti ako odu iz zajedničkih institucija, Gregorijan je rekao da bi to bio vrlo ozbiljan korak i da se nada da niko nije toliko glup da ga napravi.

"Ko god priča o uniji nezavisnih država u BiH ili ide na stvaranje nezavisne države i rastakanje BiH, mora znati da time izlazi iz Dejtona i garancija koje on daje", rekao je Gregorijan.

On kaže da se u sastao s ljudima iz UN i nove američke vlade i da su i jedni i drugi svesni šta se dešava u BiH.

"Zainteresovani su i zabrinuti i nemam nikakve sumnje da su neke zemlje i spremne i odlučne delovati ako se nešto neželjeno i neprihvatljivo dogodi. I to mi je rečeno tokom razgovora", rekao je Gregorijan.

On kaže da ostaje u BiH i da je fokusiran na svoju dužnost u OHR.

"Ne idem nikuda iz BiH. Fokusiran sam na svoju dužnost i neću otići dok posao ne bude gotov", rekao je Gregorijan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: