177 godina Narodne biblioteke

Narodna biblioteka Srbije danas obeležava 177 godina od osnivanja.

Izvor: B92

Subota, 28.02.2009.

16:36

Default images

Tim povodom je Svetislavu Basari za roman "Uspon i pad parkinsonove bolesti" dodeljena nagrada za najbolju knjigu u mreži biblioteka Srbije, a u zgradi narodne biblioteke svečano je otvoren i kafić - knjižara.

Narodna biblioteka Srbije osnovana je 1832. ukazom kneza Miloša. Danas biblioteka ima fond od oko pet miliona publikacija, a broj korisnika stalno se povećava.

“To je posebno zanimljivo kada se imaju u vidu trendovi u 21. veku, uticaj televizije, Interneta, ali ja mislim da uprkos uobičajenom mišljenju to zapravo doprinosi širenju čitalačke publike”, smatra upravnik Narodne biblioteke Srbije, Sreten Ugričić. U zgradi Narodne biblioteke otvoren je kafić-knjižara. Ipak, sama biblioteka već skoro dve godine zatvorena je zbog renoviranja.

“Mi smo više od polovine radova završili i do kraja godine ćemo sigurno završiti ukoliko nam to finansijska sredstva omoguće”, najavljuje Ugričić.

01.53 Svetislav Basara -autor knjige "Uspon i pad Parkinsonove bolesti"

Mreža javnih biblioteka Srbije svake godine dodeljuje nagradu za najbolju knjigu. Za 2008. nagradu je dobio Svetislav Basara za roman “Usponi pad parkinsonove bolesti”.

“Ja je ne doživljavam samo kao nagradu za roman koji sam napisao već i kao nagradu za jedan način mišljenja, poetiku koja je dosta dugo u ovoj zemlji bila malo potiskivana, shvatana kao neprijateljsko delovanje putem književnosti i doživljavam ovu nagradu kao duhovno proširenje Srbije”, kaže Basara.

Najčitanije knjige 2008, prema podacima narodnih biblioteka u Srbiji su “Ruski prozor “ Dragana Velikića i “Zapis duše” Ljiljane Habjanović Đurović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: