LSV: Ne vraćati Statut u Skupštinu

Novi Sad -- Liga socijaldemokrata Vojvodine ne može prihvatiti bilo kakvo vraćanje statuta na raspravu u Skupštinu Vojvodine, rekao je predsednik LSV-a Nenad Čanak.

Izvor: B92
Podeli

Nakon sednice Glavnog odbora stranke povodom 35. godišnjice od usvajanja Ustava Vojvodine, on je ipak dodao da Liga zbog Statuta pokrajine neće rušiti Vladu. Čanak je rekao da LSV podržava republičku vladu Vladu zbog njenih proevropskih težnji i da je joj, zbog pitanja Statuta Vojvodine, neće uskratiti podršku.

On ipak kaže da LSV ne može prihvatiti ponovnu raspravu o Statutu u vojvođanskom parlamentu.

“Kad je taj Statut već donet u Skupštini Vojvodine, mi ne dozvoljavamo bilo kakve promene, što se nas tiče. Iz jednostavnog razloga što bi to značilo urušavanje kredibiliteta institucije Skupštine Vojvodine. Dakle, nije pitanje sadržaja, nego kredibiliteta institucije i zbog toga ne možemo pristati na bilo kakvo vraćanje Statuta u proceduru, što se nas tiče”, poručio je Čanak.

Vojvodina je po Ustavu iz '74. imala znatno šira ovlašćenja nego što joj nudi Statut na čijem se usvajanju radi.

Neki od pisaca tog Ustava kažu da uprkos ovlašćenjima pokrajine u Ustavu nije bilo nikakvih separatističkih težnji.

Bivši predsednik Ustavnog suda Vojvodine Todor Gajinov i pisac nekadašnjeg Ustava Vojvodine procenjuje da ni aktuelni predlog Statuta, uprkos pojedinim tvrdnjama, nema u sebi separatistističke elemenata.

“Mislim da je statut sa aspekta nekadašnjeg položaja Vojvodine nedovoljan. Ograničen je svim ostalim ograničenjima koja su predviđena Ustavom Srbije. Mislim da se nepotrebno digla buka oko sadržine tog statuta, jer on nema nikavih državno-pravnih elemenata i ne može ugroziti državnost Republike Srbije”, ocenio je Gajinov

Prvi i jedini Ustav koji je Vojvodina imala usvojen je na današnji dan 1974. godine. Bio je na snazi petnaestak godina, dok režim Slobodana Miloševića nije usvoji novi Ustav Srbije, kojim je pokrajinama značajno redukovana autonomija, a najviši pravni akt pokrajina postao je Statut.

Politika

strana 1 od 100 idi na stranu