Šutanovac: Vlada nije ugrožena

Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da Vlada Srbije nije ugrožena i da ima kapacitet da se izbori sa efektima svetske ekonomske krize.

Izvor: B92

Subota, 28.02.2009.

14:19

Default images

"Pitanje rekonstrukcije vlade nije aktuelno, tim pre što od njenog formiranja nije ni bilo ozbiljnijih sukoba, već samo razmimoilaženja po određenim pitanjima", rekao je Šutanovac u intervjuu Tanjugu.

Ministar odbrane i potpredsednik Demokratske stranke je ukazao na činjenicu da se pažnja javnosti previše često skreće sa objektivnih rezultata vlade na medijski atraktivnije informacije o aferama i nesuglasicama u vladajućoj koaliciji.

"Mene mnogo više interesuje kakvi su rezultati rada cele vlade i ministarstava pojedinačno od toga da li će možda, u nekom izvesnom vremenu, doći do rekonstrukcije. Na osnovu tih rezultata, možemo zaključiti da li treba da dođe do rekonstrukcije, a ne na osnovu nekih ličnih animoziteta, želja ili pisanja pojedinih novinara žute štampe", rekao je Šutanovac.

U ovom trenutku, prema njegovim rečima, prioritet vlade mora da bude sagledavanje načina da se nastupajuća kriza prevaziđe i izbegne neracionalna javna potrošnja.

"Verujem da vlada ima kapacitet da se izbori sa tim problemima. Mislim da su građani, u jednoj meri, čak i spremni da izdrže taj talas koji će se neminovno odraziti i na njih. S druge strane, ubeđen sam da ćemo tu krizu prevazići mnogo bolje nego mnoge zemlje u svetu, koje su i bogatije i razvijenije od Srbije", rekao je Šutanovac.

"Činjenica jeste da se u krizi vlada ujedinjuje, da u lošim vremenima vuk, lisica i zec spavaju zajedno. Ali, ne mislim da je vlada bila razjedinjena ni u periodu pre toga", istakao je ministar Šutanovac.

Kako je dodao, rezultate rada vlade Mirka Cvetkovića nemoguće je porediti sa rezultatima prethodnih vlada, jer Srbija više ne može da računa na visoke prihode od privatizacije, a istovremeno se suočava sa krizom koja je bez premca u novijoj istoriji.

Šutanovac je ocenio da se afere koje se periodično plasiraju u javnost kako bi bio narušen ugled pojedinih ministara ne mogu ugroziti opstanak same vlade, i dodao povodom afere “RIK“, da su i u prošlosti ministri i sudije Vrhovnog suda bili članovi Republičke izborne komisije a da to nikome nije zasmetalo.

"Ukoliko je došao trenutak da se sada uvode neki novi demokratski principi, da se te stvari raščisćavaju, to je dobro. Ali, ne mislim da je zbog toga vlada ugrožena, kao što ne mislim da je vlada ugrožena ni zbog slučaja Kovačević", rekao je Šutanovac.

Povodom predstojeće provere rezultata rada ministarstava koju su najavili predsednik Boris Tadić i premijer Cvetković, Šutanovac je rekao da je poslao izveštaj rada Ministarstva odbrane bez Generalštaba, čiji će izveštaj biti prezentovan u martu, kao što je to učinjeno i prošle godine.

"Ne znam koji su kriterijumi na kojima he se analizirati rezultati, ali moram da kažem da vodim zaista veoma složen i težak sistem koji u svakom segmentu svoga rada ima pozitivna pomake koje svako može da vidi.

Meni su najbolju ocenu rada ministarstva već dali kandidati za studiranje na Vojnoj akademiji (kojih je bilo u većem broju nego ranije), kao i rekordni odziv za služenje vojnog roka. Po pitanju rada kolega ministara, mišljenja sam da se svi maksimalno trude da ispune očekivanja i da ulažu veliku energiju", kazao je Šutanovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: