Ne poštuje se Zakon o nabavkama

Oko 10.000 javnih institucija svake godine krši Zakon o javnim nabavkama jer ne podnose izveštaje o sprovedenim nabavkama, upozorava Transparentnost Srbija.

Izvor: Beta

Subota, 28.02.2009.

11:36

Default images

Prema podacima Uprave za javne nabavke, izveštaje o nabavkama u 2007. godini podnela su 2.134 naručioca. Procenjuje se da u Srbiji ima oko 12.000 naručilaca, odnosno korisnika budžetskog novca koji nabavke moraju da sprovode u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Transparentnost Srbija uputila je zbog toga inicijative mesno nadležnim opštinskim tužilaštvima da pokrenu prekršajne postupke protiv prekršilaca zakona, izjavio je agenciji Beta Nemanja Nenadić iz Transparentnosti.

Uz inicijativu, ta nevladina organizacija za borbu protiv korupcije, dostavila je tužilaštvima spiskove javnih preduzeća, ustanova i drugih institucija sa područja njihove nadležnosti koje nisu dostavile izveštaje Upravi.

Ideja inicijative je da se promeni neodrživa situacija u kojoj se masovno krši zakon bez posledica. Bez podataka od svih naručilaca ne može se stvoriti jasna slika o tome kakve su javne nabavke sprovođene u toku godine i koja je bila ukupna vrednost, kazao je Nenadić.

Za kršenje zakona zaprećeno je prekršajnim kaznama - za pravna lica 100.000 do milion, i 20.000-50.000 za odgovorno lice.

Nedostavljanje izveštaja, ukazao je Nenadić, jeste jedan od najblažih oblika kršenja zakona.

Tim pre je neverovatno da, prema godišnjim statistikama Ministarstva pravde, postoji samo 20-ak okončanih postupaka za sve prekršaje propisane Zakonom o javnim nabavkama i drugim zakonima iz finansjske sfere.

Za prekršaje iz te cele grupe u 2006. godini izrečene su kazne za 27, a u 2007. godini za pet pravnih lica.

Direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović ukazao je da i javne institucije koje nisu imale nabavke moraju da pošalju izveštaj u kome će to biti naznačeno.

U proteklih pet godina broj poslatih izveštaja se smanjuje iako vrednost javnih nabavki raste, a to je direktna posledica nediscipline, rekao je Jovanović agenciji Beta.

U 2007. godine ukupna vrednost sprovedenih nabavki bila je 187 milijardi dinara.

Jovanović je kazao da je Uprava 2004. i 2005. godine pokušavala da podnese prekršajne prijave, ali su organi za prekršaje proglasili Upravu nenadležnom.

Zakon iz 2002. godine nije precizno definisao tu oblast, ali novi zakon, koji je stupio na snagu 6. januara ove godine, precizno definiše da nadzor nad sprovođenjem zakona ima Ministarstvo finansija.

Novost je da će od ove godine naručioci morati da podnose izveštaje kvartalno, pa tako izveštaje o nabavkama sprovedenim u prva tri meseca 2009. godine moraju da podnesu Upravi do 10. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: