U februaru veći troškovi života

Iako recesija u Srbiji statistički još nije registrovana, osećaju je mnogi građani Srbije.

Izvor: Beta

Petak, 27.02.2009.

12:11

Default images

Prema zvaničnim podacima Nacionalne sluzbe za zapošljavanje, tokom decembra i januara u Srbiji je bez posla ostalo 18.000 ljudi. Član Ekonomskog saveta Srbije Milojko Arsić objašnjava da je pad industrijske proizvodnje za 10 odsto veći od očekivanog.

U Srbiji je u februaru inflacija iznosila 2,3 odsto, a godišnja stopa inflacije dostigla je 10,7 procenata, objavio je Republički zavod za statistiku.

U februaru su cene robe na malo bile više za dva procenta nego u januaru, a cene usluga za 3,1 odsto - zbog poskupljenja gradskog prevoza.

U Srbiji je u januaru mesečna inflacija iznosila tri odsto, a godišnja 8,9 procenata.Troškovi života u Srbiji su februara u proseku bili viši za 1,3 odsto nego u januaru, dok je godišnji rast troškova života bio 10,4 odsto.

Poljoprivredni proizvodi su u februaru poskupeli 1,4 odsto zbog sezonskog povećanja cena povrća, voća, jaja i ribe.

Industrijski prehrambeni proizvodi poskupeli su u proseku za 0,9 odsto, pošto je u februaru zabeleženo povećanje cena prerađenog povrća i voća, svežeg i prerađenog mesa.

Opale su cene proizvoda od žita, mleka i jestivog ulja. Republički zavod za statistiku naveo je da su cene pića u proseku povećane za pet procenata, a cene duvana ostale su nepromenjene.

Cene industrijskih neprehrambenih proizvoda u drugom mesecu ove godine porasle su u proseku za 2,6 odsto, na šta je uticalo povećanje cena
goriva.

Manja industrijska proizvodnja

Ujedno u Srbiji su sve snažnije recesione tendencije zbog smanjenog priliva sredstava u privredu.

Industrijska proizvodnja u Srbiji u januaru 2009. godine manja je za 17,1 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Najveći pad proizvodnje u januaru 2009. godine zabeležila je prerađivačka industrija, od 24,5 odsto, i sektor vađenje ruda i kamena, od 7,7 odsto, dok je u proizvodnji i distribuciji električne energije, gasa i vode zabeležen rast od 0,3 odsto. Pad u januaru zabeležen je u 22 oblasti, koje zajedno imaju učešće od 74 odsto ukupne strukture industrijske proizvodnje, dok je rast zabeležen u sedam oblasti (učešće u strukturi industrijske proizvodnje - 26 odsto).

Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje u januaru 2009. godine, u odnosu isti mesec 2008, imale su proizvodnja osnovnih metala, prehrambenih proizvoda, hemikalija i hemijskih proizvoda, proizvoda od nemetalnih ruda i proizvodnja motornih vozila i prikolica.

Proizvodnja u malim preduzećima (broj zaposlenih ispod 50), koja nisu obuhvaćena redovnim statističkim istraživanjem, prati se na uzorku izabranih jedinica iz sektora prerađivačke industrije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: